avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietatea asupra drumului de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietatea asupra drumului de servitute

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea speta:
Am cumparat un lot de teren de 475 m2, cu acces la drum de servitute.
Acest lot de teren face parte dintr-o suprafata mai mare, care a fost lotizata de proprietari si trasat un drum de servitute. In contractul de vanzare-cumparare este specificat faptul ca din 475 m2, numai 375 sunt reali, 100 facand parte din cota indiviza reprezentand drumul de servitute.
Ulterior am auzit un zvon conform caruia exista un act normativ care obliga proprietarul unui teren sa traseze drumul de servitute in cazul in care doreste sa vanda suprafata sub forma de loturi, si sa transmita dreptul de proprietate inclusiv asupra cotei indivize din drumul de servitute, insa fara a percepe un pret si pentru aceasta cota indiviza.
Este adevarat acest lucru?
Si daca da, ce act normativ reglementeaza aceste aspecte?
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lauralt , utilizator 13:35, 8 Iunie 2007
Dreptul de servitute este reglementat de codul civil. Se transmite sarcina dar ramaneti proprietar de aceea nu se percepe un pret. Servitutea este o folosinta gratuita. Din cate am inteles ati cumparat cu drumul deja trasat , de ce trebuie sa l mai trasati din nou?
pentru obtinerea Planului de Urbanism Zonal este necesara stabilirea unui drum in cota indiviza care mareste pretul loturilor de teren obtinute in urma lotizarii.
In ceia ce priveste servitutea aceasta se presupune a fi despagubita, dar nu este cazul aici unde drumul este proprietate indiviza a tuturor cumparatorilor.
Este ca si casa scarilor:))
Va multumesc pentru raspuns.
Am spus ca am cumparat lotul si am platit inclusiv cota indiviza din drumul de servitute.
Adica am ramas cu 375 m2 reali, dar am platit pentru 475m2, 100 m2 fiind cedati pentru drumul de servitute.
Intrebarea mea era daca este legala aceasta tranzactie sau vanzatorul nu trebuia sa perceapa pretul si pentru drumul de servitute?
e legala, deoarece iti transfera dreptul de proprietate si asupra cotei indivize.
In calitate de proprietar , cumparati si suprafata prevazuta la cota indiviza si cand veti vinde veti cere pretul si pe aceasta suprafata. Pentru cel care o foloseste nu se percepe plata. Deci , e legala asa cum s-a spus mai sus.

Alte discuții în legătură

Vanzare cota parte indiviza dintr-un drum de servitute Claus01 Claus01 Am cumparat acum 2 ani o parcela de pamant si cota parte din drumul de servitute ce deserveste loturile din care face parte si al meu. Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Poate fi lovit de "nulitate absoluta sau relativa", un astfel de contract vanzare - cumparare? Manole Dumitru Manole Dumitru Proprietarul unui fond funciar intravilan ce face mai multe operatiuni, adica; 1). Lotizeaza suprafata respectiva in 4 loturi. Trei loturi cu destinatie ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu? Manole Dumitru Manole Dumitru Buna ziua; Am o proprietate pe care am dezmembrat-o in 4 loturi; 1). Trei loturi cu destinatie pentru construirea a 3 imobile. 2). un lot Cale de ... (vezi toată discuția)