avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu pe unitate, platit angajatului cand i se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu pe unitate, platit angajatului cand i se naste un copil

Buna ziua.
In CCM la nivel de companie se specifica: "Art.50 In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
- c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta angajatului cand i se naste un copil;"

Eu lucrez la aceasta comapnie, si sotia mea a nascut luna trecuta (ea nu lucreaza la aceasta companie). Am dreptul la acest ajutor sau nu? Compania spune ca l-as fi primti doar daca:
- sotia ar fi lucrat aici in companie (deci ea l-ar fi primti)
- daca sotia nu ar fi lucrat, atunci mi se dadea mie!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:24, 22 Iunie 2010
Angajatorul este obligat sa va plateasca acest ajutor, argumentele companiei dvs sunt doar pretexte. Puteti sesiza ITM-ul, dar acesta nu-l poate obliga pe angajator sa va dea banii. Mai puteti sa dati in judecata angajatorul daca veti considera ca pentru un salariu mediu pe unitate merita sa mergeti prin instanta si sa riscati o concediere "pe motiv de criza".
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
aianaa, utilizator
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

2. Daca in CCM la nivel de unitate nu sunt precizate cele doua conditii puse de angajator atunci trebuie sa primiti si dvs. banii, deoarece se aplica prevederile cele mai favorabile salariatului.
Exista acest daca. In concluzie nu primesc. Acest lucru a fost modificat recent si nu stiam de el :) Acum am intrat in posesia ultimului CCM!
Daca in CCM sunt precizate aceste conditii nu mai aveti ce face.#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu mediu pe unitate - bonus la nastere butterfly_1976 butterfly_1976 Buna ziua! Se mai acorda un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului? Era un beneficiu conform CCMN 2007-2010, se pastreaza in 2011? Se acorda in sistem ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe companie pentru mamici talidae2000 talidae2000 Buna seara, imi puteti spune daca exista stipulat pe undeva ca angajatorul \\"ofera\\" viitoarei mamici un salariu mediu pe companie? M-am uitat acum in ... (vezi toată discuția)