Buna ziua.
In CCM la nivel de companie se specifica: "Art.50 In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
- c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta angajatului cand i se naste un copil;"
Eu lucrez la aceasta comapnie, si sotia mea a nascut luna trecuta (ea nu lucreaza la aceasta companie). Am dreptul la acest ajutor sau nu? Compania spune ca l-as fi primti doar daca:
- sotia ar fi lucrat aici in companie (deci ea l-ar fi primti)
- daca sotia nu ar fi lucrat, atunci mi se dadea mie!
Angajatorul este obligat sa va plateasca acest ajutor, argumentele companiei dvs sunt doar pretexte. Puteti sesiza ITM-ul, dar acesta nu-l poate obliga pe angajator sa va dea banii. Mai puteti sa dati in judecata angajatorul daca veti considera ca pentru un salariu mediu pe unitate merita sa mergeti prin instanta si sa riscati o concediere "pe motiv de criza".
1. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
2. Daca in CCM la nivel de unitate nu sunt precizate cele doua conditii puse de angajator atunci trebuie sa primiti si dvs. banii, deoarece se aplica prevederile cele mai favorabile salariatului.