Suntem impreuna de 5 ani, casatoriti de 3 ani, casatorie care a avut loc in tara. Eu economista, el inginer. Suntem amandoi cetateni romani stabiliti in Ungaria, insa el are dubla cetatenie, eu nu. Fetita noastra de 18 luni are ambele cetatenii(romana-maghiara) si am nascut-o in Ungaria. De curand sotul si-a dat arama pe fata, a inceput sa se poarte urat cu mine, fara batai, doar discutii umilitoare si josnice.
Punctul culminant a fost o scrisoare primita de curand prin email in care face insulte la viata mea de dinainte sa-l fi cunoscut pe el, un email plin de neadevaruri si vorbe injositoare nedemne de mine.
Saptamana viitoare ar fi urmat sa ne intoarcem in Ungaria la sotul meu insa mi-e frica de el, mi-e frica ca daca ma intorc cu el in Ungaria imi va face ceva mie sau fetitei noastre, ca ma va sechestra iar eu nu am pe nimeni acolo sa imi sara in ajutor.
Am decis sa divortez, insa nu stiu de unde sa incep. In cateva zile va veni in tara si mi-e frica ca la primirea vestii va face stricaciuni in casa mamei unde locuim momentan sau ca o va rani pe mama sau pe mine si fetita. Sa ma duc oare la politie, nu vor rade de mine?
Mentionez ca in urma divortului as ramane in tara, am cu ce sa imi intretin fetita si am si o locuinta proprie. Spuneti-mi va rog cum sa procedez? Mi-e frica ca daca divortul ar avea loc in Ungaria, fetita va fi incredintata tatalui din moment ce el este SI cetatean maghiar si imi voi pierde copilul.
buna ziua.
instanta competenta pt. pronuntarea divortului este cea din raza ultimului domicliu comun al partilor .
avand in vedere ca v-ati casatorit in romania si sunteti si cetatean roman, puteti investi instanta de judecata din romania, cu actiunea de divort si incredintarea minorului .
veti avea nevoie de certificatul de casatorie in original.
daca sotul este violent cu dvs. puteti face plangere penala la politie pt. savarsirea infractiunii de lovire.
nu sunteti obligata sa-l primiti in casa mamei.
mai puteti face cerere de ordonanta presidentiala pt incredintarea provizorie a copilului pana la definitivarea divortului
pastrati si acel email , poate va va fi de folos candva