Se poate prevala un debitor de imprejurarea ca a ales sa stinga o anume datorie(ultima facuta), atata vreme cat el mai avea un debit restant in contabilitatea societatii creditoare?
Care este ordinea stingerii datoriilor debitorilor? (m-ar ajuta si temeiul legal).Nu este in ordinea vechimii acestora?
Mulumesc.
M-am gandit si eu , insa la 1113 cod civ. privind plata datoriei ajunsa la termen, insa am crezut ca este vreo dispozitie legala expresa in acest sens.
Multumesc oricum.
Dar debitul restant este confirmat de partener?Din plata facuta de el, ii puteti aduce la cunostinta ca s-a stins debitul cel mai vechi.Asa cum nu aveti dvs.temei pentru stingerea debitului restant nu are el nici el pentru stingerea datoriei recente.Pararea mea este, sa-i trimiti odata cu instiintarea stingerii debitului si un extras de cont cu sumele ramase de achitat.(in caz ca doreste sa se lege de termenul de prescriere a datoriei mai vechi)
Suntem deja in instanta in actiune in pretentii.Eu reprezint societatea creditoare, iar paratul debitor se prevaleaza de imprejurarea ca a achitat ultimele facturi, o parte in avans cu chitanta eliberatoare si o parte cu ordin de plata.In chitanta nu se precizeaza decat "facturi marfa". In ordinul de plata insa se specifica "diferenta plata fact....cu nr."
Ma interesa daca aceste mentiuni pot fi considerate ca fiind o declaratie a sa ca intentioneaza sa plateasca doar aceasta datorie.(adica 1110 cod civil) Precizez ca el mai avea debit restant neonorat, iar societatea creditoare i-a retinut sumele depuse, in contul datoriilor neachitate, mai vechi.#-o(adica 1113 cod civil).
sunt convinsa ca pretentiile se refera la sold datorat si nu strict la anumite facturi.Deci indiferent cum s-ar fi considerat platile, tot aceiasi suma datoreaza.Fiecare societate are emise niste politici contabile care pot prevedea considerarea sumelor in functie de vechimea debitului, tocmai pentru a se evita prescrierea lor.Deci acesta ar fi un argument forte pentru decizia firmei .
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.