Buna seara , revin cu o noua nelamurire. Citesc destule pe forumul acesta si cand sa zic si eu "aha ...am inteles" atunci ma incurc in termeni , situatii si ideii.
Problema de acum este cam asa. Eu , transportatorul primesc comenzi de transport care reglementeaza ( baza legala ptr prezenta comanda ,obiectul si durata contractului , data de incarcare /descarcare , detalii marfa /camion , pret , modalitate plata , obligatii ale transportatorului ,etc) . Imi fac treaba , cum se zice , dupa care contabila face factura catre cel care mi-a solicitat transportul . Pe calea postei se trimit astfel : factura + copie dupa comanda + avizele care au insotit marfa.
Intrebare : cum pot obtine semnatura/stampila pe aceste facturi ? Lucrez cu firme din toata tara .
Pot cere somatie de plata , sau nu ? Repet am comanda , am copii dupa avize , dar facturile nu sunt semnate stampilate.
Daca nu pot cere somatie , atunci care este calea ? Si ce taxe sunt , va rog .
Am vazut ca cineva spunea
" OUG 119/2007, este foarte restrictiva in acest sens.
Singura sansa ar fi OG5/2001, care are o plaja mult mai mare de aplicare. "
Care mi-o recomandati ? Puteti sa-mi si explicati alegerea propusa ?
Multumesc din nou,
Neagu C
Inteleg ca ai de incasat niste creante din prestatii de transport marfa.
Iata ce prevede Codul comercial la art. 46:
" ARTICOLUL 46 Obligatiunile comerciale si liberatiunile se probeaza:
Cu acte autentice;
Cu acte sub semnatura privata;
Cu facturi acceptate;
Prin corespondenta;
Prin telegrame;
Cu registrele partilor;
Cu martori, de cate ori autoritatea judecatoreasca ar crede ca trebuie sa admita proba testimoniala si aceasta chiar in cazurile prevazute de art. 1191 din codul civil; "
Deci nu trebuie sa-ti faci probleme cu probatiunea daca ai inscrisuri de genul celor enumerate de codul comercial .Stampila nu este necesara mai ales in cazul unor contracte realizate in conditiile art. 36 din Codul Comercial:
" ARTICOLUL 36
Cind propuitorul cere executarea imediata a contractului si un raspuns prealabil de acceptare nu este cerut si nici chiar necesar dupa natura contractului, atunci contractul este perfect indata ce partea cealalta a intreprins executarea lui.
Eu va recomand OG 5/200, cu conditia sa aveti creanta certa , lichida si exigibila
Bafta!
Factura-contract
eugenilean
Buna ziua. Ma poate lamuri cineva daca se poate emite factura fara a avea incheiat un contract comercial? Eventual si legislatia in domeniu? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Proces comercial
EHash
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul unui proces comercial privind neridicarea si neachitarea unei marfi livrata conform contractului, eu ... (vezi toată discuția)