avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate desparti divortul de incredintarea minorului?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate desparti divortul de incredintarea minorului?

Suntem intr-un proces de divort si amandoi dorim divortul. Dar fostul sot s-a razgandit si a facut apel pentru incredintarea copilului.
Se poate pronunta divortul si sa ramana pe rol incredintarea copilului?
miss_ra a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Se poate.

Cum?
Ii pot cere avocatului meu acest lucru?

Nu. Nu puteti cere asa ceva. Incredintarea minorului nu poate ramane pe rol.
Incredintarea minorului se face printr-o cerere accesorie cererii de divort, care se judeca o data cu cererea principala de divort.
In cazul in care, din partea sotilor nu exista o cerere pentru acordarea custodiei copiilor, instanta judecatoreasca este obligata sa se pronunte, prin hotararea de divort, asupra incredintarii copiilor minori, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni, ceea ce nu ar fi in interesul minorilor. (art.38 alin. 3 din C. fam).

Ulterior incredintarii minorului prin hotarare judecatoresca de divort, parintele care nu a obtinut custodia copilului, daca are dovezi, poate solicita, printr-o cerere principala custodia copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
Darie Tudor, utilizator
Cauza a fost solutionata in fond dupa cum am inteles si a ajuns in apel.
Nu exista o asemenea posibilitate din punct de vedere legal.

Dl.avocat poate ne arata care este temeiul juridic in baza caruia face aceasta afirmatie :-/
Iertati-mi nelamurirea. Deci nu se poate?
Odata cu pronuntarea desfacerii casatoriei instanta se pronunta si asupra incredintarii copiilor.Daca se face apel pe acest din urma motiv, instanta de apel va analiza numai acest motiv nu si divortul, insa hotarirea nu va fi definitiva
Chiar daca nu exista un capat accesoriu in in vederea incredintarii si a stabilirii pensiei de intretinere,instanta, in mod obligatoriu , se va pronunta si asupra acestor aspecte, in procesul de divort.

Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

In cazul in care ma recasatoresc cu fostul se va schimba ceva din cele decise de instanta? lili5 lili5 1 custodia copilului 2 pensia alimentara eu am custodia copilului si beneficiez si de pensia alim. recasatorindu-ma cu fostul, tatal copilului, se modifica ... (vezi toată discuția)
Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)
Divort cu copil de 10 ani paula nedelcu paula nedelcu Divortul se poate pronunta pe baza acordului sotilor daca acestia au stabilit si rezolvarea cererilor accesorii divortului adica incredintarea minorului spre ... (vezi toată discuția)