avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investire cu titlu executoriu sentinta Apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investire cu titlu executoriu sentinta Apel

Buna ziua, nou pe forum, nou in problemele avocatesti. O sa mi cer scuze pentru limbaj daca nu va fi de specialitate. daca era, nu mai intram pe forum.

Speta: proces de evacuare chiriasi fara contract de chirie dupa achizitia unui imobil.
Proces castigat pe fond, tribunal sector 2. A durat extrem de mult, termene lungi, greva si altele. Tras de timp de partea adversa.
Apel la Tribunalul Bucuresti inaintat de chiriasi, pierdut le primul termen, redactare sentinta in 6 luni. Depus recurs de catre chiriasi.
Surpriza atunci cand am vrut sa investesc cu formula executorie sentinta: presedintele de la J 2 nu admite evacuari cu investire, fara pronuntarea recursului.
Eu stiam si eram bucuros ca sentintele cu apel se pot investi cu titlu executoriu.

Intrebare: Este normal sa refuze investirea? exista o baza legala ce l poate obliga sa faca asta sau poate sa refuze investirea dupa bunul lui plac?
Ce cai de atac am, pentru ca recursul sigur va mai dura un an, chiar daca va fi un singur termen?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: BogdanCatalin , utilizator 23:58, 10 Septembrie 2010
Asa ceva nu este normal.
In acest moment hotararea de la instanta de apel este executorie.

Legalizati-o si investiti-o cu formula executorie, apoi adresati-va unui executor pentru a cere incuviintarea si a incepe apoi executarea propriu-zisa.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator

[ link extern ]
Buna ziua !
Investirea cu formula executorie a unei hotarari se face numai dupa ramanerea definitiva si/ sau irevocabila a acesteia. "Hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei", spune alin. (2) al art. 269 c.p.c., ori pentru aceasta este nevoie de parcurgerea tuturor cailor de atac :
"Art. 376 c.p.c.
Se investesc cu formula executorie prevazuta de Art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege." Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Buna ziua, multumesc pentru raspunsul rapid.
Dar....deja ma doare capul, am doua raspunsuri care se bat cap in cap. Ar trebui sa primesc al treilea raspuns care sa confirme pe unul sau pe altul, dar sigur al treile raspuns va fi o a treia varianta.
Art. 376
Se investesc cu formula executorie prevazuta de Art. 269 alin. 1 hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, precum si orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
Actele autentificate de o reprezentanta diplomatica sau consulara a Romaniei se vor putea investi cu formula executorie de judecatoria domiciliului unei din partile partase la actul autentic.
Daca nici una din parti nu are domiciliul cunoscut in tara, investirea cu formula executorie se face de Judecatoria sectorului III din Capitala Romaniei.

Art. 377
Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata;
3. hotararile date in apel;
4. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.
Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

Cu aceasta cred ca v-am lamurit ca hotararile din apel sunt definitive iar aceste hotarari definitive sunt executorii. Nu este nicidecum necesara parcurgerea tuturor cailor de atac pentru ca o hotarare sa ramana definitiva si implicit sa poata fi pusa in executare.

O zi buna.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
e o dispozitie in L114 care permite evacuarea numai dupa irevocabila..
o cautati dvs:)

am gasit-o eu usor- L114/'96
Art. 25. - Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.
Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters152027, utilizator

Alte discuții în legătură

O astfel de sentinta; poate fi investita cu titlul executoriu?? Manole Dumitru Manole Dumitru O sentinta data de prima instanta, cu cale de atac, cu recurs in 15 zile de la comunicare; 1). Poate fi considerata ca fiind o hatarare \"Dfinitiva\" ? ... (vezi toată discuția)
Se poate suspenda executarea dupa depunerea unei contestatii in anulare? selfdefender selfdefender Am primit o somatie pentru evacuare, am depus o contestatie in anulare la Curtea de Apel pentru recursul declarat nul ca nemotivat, desi motivele erau ... (vezi toată discuția)
Hotarare nedefinitiva executata handsu handsu O sentinta civila poate fi investita cu formula executorie cand recursul este depus in termen ,si inca nu este judecat, nici primul termen nu a avut loc , si ... (vezi toată discuția)