avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

Buna ziua. Lucrez in cadrul unei firme de vreo 2 ani de zile. Din cauza ca patronul se poarta foarte urat cu mine as vrea sa imi dau demisia ,dar sa nu stau in preaviz deoarece mi-am si gasit alt loc de munca. Am inteles ca daca invoc cateva nerespectari ale contractului individual de munca ,acest lucru este posibil. Deci sa va enumar neregulile- in contractul de munca programul meu de lucru este de 40 de ore pe saptamana, lucru care nu s-a respectat niciodata deoarece am lucrat si toate sambetele ,si lucrez 49 ore pe saptamana. Al doilea lucru care este in neregula- nu am primit niciodata fluturas de salariu ,plus ca de un an de zile nu am mai semnat statul de plata.
Va multumesc anticipat. Astept raspunsuri din partea dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 14:33, 23 Iunie 2010
Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti, în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractul colectiv de munca aplicabil si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îsi produca toate efectele.
În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz este suspendat corespunzator.
Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul de preaviz.
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Chiar daca angajatorul nu se asteapta ca aceasta masura sa fie pusa vreodata in aplicare, trebuie stiut ca orice angajat beneficiaza legal de aceasta posibilitate.
Demisia fara preaviz este, de altfel, o masura de protectie a salariatului, masura stabilita prin Codul Muncii. Aceasta poate fi pusa in aplicare in masura in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Salariatul nu poate demisiona fara preaviz decat in masura in care el poate sa faca dovada ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile. Aceste obligatii sunt stabilite in prevederile articolului 40 alineatul 2 din Codul Muncii.

Eu personal as incerca incetarea contractului de munca cu art.55 litera b_cu acordul partilor si fara preaviz. Incearca sa te intelegi cu angajatorul in privinta asta.
Dar daca angajatorul nu vrea sa ma lase sa plec fara preaviz? Pot invoca motivele mai sus mentionate?
Pe motivele expuse mai sus puteti demisiona cu art 79 (8), fara a efectua preavizul.
Potrivit dispozitiilor art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Codul muncii nu distinge in privinta obligatiilor prevazute in contractul individual de munca in sarcina angajatorului. Drept urmare, salariatul va putea demisiona fara preaviz in oricare situatie in care angajatorul isi incalca una dintre obligatiile prevazute in contractul individual de munca.
Desi Codul muncii nu prevede ca o astfel de demisie trebuie motivata de salariat, este recomandabil sa contina si mentiunea expresa a clauzelor incalcate de catre angajator din contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)
Nerespectarea contractului de munca de catre angajator b54pui b54pui sunt angajat la o firma in contractul de munca scrie ca lucrez 8 ore pe zi eu lucrez 14 ore si alte nereguli vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in ... (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)