avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... nerespectarea contractului de munca de catre angajator
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

nerespectarea contractului de munca de catre angajator

sunt angajat la o firma in contractul de munca scrie ca lucrez 8 ore pe zi eu lucrez 14 ore si alte nereguli vreau sa imi dau demisia trebuie sa stau in preaviz?
Cel mai recent răspuns: Teodor123 , utilizator 22:14, 22 Aprilie 2013
Daca in notificare solicitati incetarea raportului de munca cu art 79 alin 8 din Codul Muncii atunci este fara praviz,in toate celelalte cazuri eset obligatorie perioada de preaviz.

Art. 79. -(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Exista doua situatii in care salariatul poate demisiona fara a fi tinut de preaviz, si anume: cand angajatorul isi incalca obligatiile asumate prin contractul individual de munca si cand salariatul demisioneaza in timpul sau la sfarsitul perioadei de preaviz.
Preavizul la functiile de executie este de maxim 30 zile dar angajatorul poate dispune desfacerea contractului de munca imediat ce ia act de demisie.
ERATA,
la functiile de executie preavizul este de maxim 15 zile.
Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Incetarea unui c.i.m. fara preaviz se poate face numai in urmatoarele cazuri :
- art.55 lit.b C.mun. - incetarea c.i.m. cu acordul partilor
- art.79 alin.8 C.mun. - demisie in cazul in care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)