avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiune antecontract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiune antecontract vanzare-cumparare

Buna ziua,
Am incheiat antecontract vanzare-cumparare si pentru ca promitentul vanzator nu a predat apartamentul conform antecontractului, nu mai vreau sa cumpar. De comun acord, am cazut la cesionarea drepturilor si obligatiilor promitentului cumparator. Daca semnez contract de cesiune,exista riscul sa nu mai primesc avansul. Care este cea mai buna solutie pentru a-mi recupera avansul? In antecontract este stipulat ce promitentul cumparator poate cesiona, cu norificarea vanzatorului. Ce este aceasta notificare si ce efecte produce? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Chitu , Avocat 16:31, 24 Iunie 2010
Formulati o adresa catre promitentul vanzator prin care ii aduceti la cunostinta intentia dv. de a cesiona drepturile si obligatiile dv. ce decurg din antecontract unei alte persoane. Mentionati datele celui care preia drepturile si obligatiile dv. Solicitati promitentului vanzator un punct de vedere cu privire la acest aspect daca in antecontrcat este mentionat ca cesiunea se va face cu acordul promitentului vanzator.
Trimiteti notificare prin posta cu confirmare de primire sau, daca preferati, prin intermediul unui executor.
Avansul va ramane la promitentul vanzator, in schimb dv veti obtine pretul cesiunii, care probabil este egal cu valoarea avansului achitat de dv.

Odată cu cesiunea acelui contract trebuie să solicitaţi noului promitent cumpărător arvuna plătită.O altă formulă a r fi aceea de a cere acesastă sumă promitentului vânzător dacă nu s-a achitat de obligaţia predării bunului la termenul stabilit.Ceeace nu ne-aţi spus este dacă aţi prevăzut vreo sancţiune pentru părţi în cazul nerespectării obligaţiei de cumpărare şi respectiv de vânzare.De regulă în astfel de contracte promitentul cumpărător pierde avansul iar promitentul vânzător va restitui aceasta sumă îndoit, întreit , valoarea încasată etc.
eu va recomand sa rezolutionati acel antecontract, in acest fel dvs va veti recupera banii.
ulterior promitentul-vanzator va putea incheia un nou antecontract.
La rezolutiunea antecontractului trebuie suportate si cheltuielile de judecata aferente(depinde de clauzele contractului/ pacte comisorii).
Din cate am inteles a intervenit o conventie intre parti cu privire la cesiune iar sfatul meu este sa urmati aceasta cale cu precizarea de a nu semna cesiunea decat in momentul in care obtineti suma platita(avansul) sub forma pretului cesiunii. Daca obtineti restituirea avansului implicit se rezolutioneaza si antecontractul iar in acest caz nu mai poate fi vorba de cesiune.
Daca dv urmariti doar recuperarea sumei date cu titlu de avans asta e calea cea mai simpla, daca urmariti si alte beneficii atunci, in limita clauzelor contractului, mai discutam cu privire la acest aspect.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
Carmen Chitu, Avocat
eu nu vorbesc de rezolutiunea pe cale judecatoreasca.
eu vorbesc de o rezolutiune pe cale amiabila, act facut la notar.
costa in jur de 150 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
ContSters97658, utilizator

Alte discuții în legătură

Cesiune antecontract vanzare cumparare Comy Comy Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament intr-un imobil nou dar pentru acest imobil este deja incheiat un antecontract de vanzare cumparare iar ... (vezi toată discuția)
Atacare antecontract de vanzare-cumparare cu plata integrala alexberi alexberi As vrea sa stiu daca poate fi atacat un Antecontract de Vanzare-Cumparare teren, cu plata integrala a pretului, in conditiile in care data limita specificata ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)