Buna,
Daca am o hotarare pronuntata in Germania si vreau sa o execut in Romania care sunt pasii exacti pe care trebuie sa ii urmez, de ce acte este nevoie efectiv? Cat ar dura recunoasterea acestei hotarari in tara? Ce instanta este competenta? La ce taxe sa ma astept?
Incepand cu 1 ianuarie 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in Romania au devenit aplicabile doua proceduri cu privire la recunoasterea si punerea in executare a hotararilor straine, aplicabile in functie de locul in care aceste hotarari au fost pronuntate, statele membre, respectiv in state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene (“UE”).
Procedura privind recunoasterea si punerea in executare a hotararilor judecatoresti pronuntate in state membre UE este reglementata de reglementari comunitare cu aplicabilitate directa in statele membre, si anume Regulamentului nr 44/2001 privind competenta, recunoasterea si punerea in executare a hotararilor in materie civila si comerciala si
Regulamentul nr. 805/2004 privind stabilirea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate.
Persoana care doreste sa obtina recunoasterea sau punerea in executare a unei hotarari judecatoresti straine in Romania trebuie sa depuna o cerere la instanta sau autoritatea competenta, impreuna cu un certificat completat in prealabil de instanta sau autoritatea competenta care a emis hotararea respectiva, actul autentic sau tranzactia judiciara.
Instanta competenta este Tribunalul.
Divort
mihaelafelicia
eu m-am casatorit cu un cetatean egiptean in care rezulta un copil. problema mea este ca noi nu mai suntem impreuna de 12 ani el cu cativa ani in urma da ... (vezi toată discuția)