Buna ziua,am o nepoata in italia si a obtinut custodia la un minor de 8 ani.Vrea sa vina cu copilul in tara ,dar nu stie cat dureaza inregistrarea tutelei la tribunal.va multumesc,o zi placuta!
Procedura privind recunoasterea si punerea in executare a hotararilor judecatoresti pronuntate in state membre UE este reglementata de reglementari comunitare cu aplicabilitate directa in statele membre, si anume Regulamentului nr 44/2001 privind competenta, recunoasterea si punerea in executare a hotararilor in materie civila si comerciala (denumit in continuare “Regulamentul 44) si Regulamentul nr. 805/2004 privind stabilirea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate (denumit in continuare “Regulamentul 805”).
Prevederile Regulamentului se aplica oricarei hotarari pronuntate de o instanta judecatoreasca dintr-un stat membru in materie civila sau comerciala si poate include un decret, ordin, decizie sau mandat de punere in executare, precum si stabilirea de catre grefier a cheltuielilor de judecata.
Persoana care doreste sa obtina recunoasterea sau punerea in executare a unei hotarari judecatoresti straine in Romania trebuie sa depuna o cerere la instanta sau autoritatea competenta, impreuna cu un certificat completat in prealabil de instanta sau autoritatea competenta care a emis hotararea respectiva, actul autentic sau tranzactia judiciara.
Recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul ultimului loc de domiciliu avut in tara.
Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean român, se va face numai dupa ce hotarârea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.
Dupa obtinerea hotararii Tribunalului, solicitantul se va adresa Serviciului de Stare Civila a ultimului domiciliu, pentru operarea modificarii starii sale civile.
In medie aceasta procedura poate dura aproximativ 4 luni.
Divort
mihaelafelicia
eu m-am casatorit cu un cetatean egiptean in care rezulta un copil. problema mea este ca noi nu mai suntem impreuna de 12 ani el cu cativa ani in urma da ... (vezi toată discuția)