eu m-am casatorit cu un cetatean egiptean in care rezulta un copil. problema mea este ca noi nu mai suntem impreuna de 12 ani el cu cativa ani in urma da divortat de mine in egipt in lipsa mea si sa recasatorit de 2 ori in elvetia . eu in romania sunt inca casatorita cu el.am primit cu putin timp in urma o copie xerox ne semnificativa cu decizia lui de divort. ce as putea face?
Orice modificare intervenita în statutul civil al unei persoane, dispusa printr-o printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila, se comunica autoritatii administratiei publice locale unde s-a întocmit actul de nastere, de casatorie sau de deces al persoanei la care aceasta modificare se refera, în vederea înscrierii mentiunilor corespunzatoare.
Înscrierea divortului pronuntat într-o tara din afara Uniunii Europene, privind un cetatean român, se va face numai dupa ce hotarârea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre instanta competenta.
Procedura privind recunoașterea și punerea în executare a hotărârilor judecătorești pronunțate în state membre UE este prevăzută de reglementări comunitare cu aplicabilitate directă în statele membre, și anume Regulamentul nr 44/2001 privind competența, recunoașterea și punerea în executare a hotărârilor în materie civilă și comercială și Regulamentul nr. 805/2004 privind stabilirea unui titlu executoriu european pentru creanțele necontestate.
Trebuie sa faceti rost de hotararea de divort cu mentiunea ca e definitiva si cu dovezile de comunicare, sa o traduceti autorizat si sa solicitati recunoasterea ei de catre autoritatile noastre printr-o cerere formulata in fata instantei. Cu hotararea instantei de recunoastere a hotararii legalizata va prezentati la seviciul de stare civila.