avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la propietate !!!Ma poate legea obliga sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la propietate !!!Ma poate legea obliga sa intre vecinul pe propietatea mea????????

Buna ziua.Am si eu o intrebare.

Am o casa batraneasca construita ca acum 40 de ani, NU este construita cu fata spre strada ci cu fata spre spatele casei vecinului din fata mea, acest vecin si-a construit casa acum 17 ani pe hotar nelasand nici macar un centimetru din locul dumnealui, intrand si in curtea mea cam cu 5 centimetri . Sunt data in judecata de acesta pt a ma obliga sa-i dau acceptul in curtea mea sa-si tencuiasca casa si sa si-o consolideze, asta inseamna sa mai intre cativa centimetri pt a putea face un toclu sau sa aplice polistirenul necesar tencuielii.
Intrebarea mea este: ce lege ma obliga pe mine sa-i permit accesul vecinului meu sa se instaleze cu shela si tot tacamul atata timp cat el si-a instalat casa fara sa lase loc liber sau fara sa lase distanta conform legii atunci cand construiesti o casa cu etaj.
Mentionez ca casa acestuia este in buna stare doar ca are spatele casei netencuit.

Cel mai recent răspuns: Tirlea Andrei , Consilier juridic 00:53, 28 Iulie 2013
Norma care poate da castig de cauza vecinului dumneavoastra se gaseste in NCC la Art. 622

Dreptul de trecere pentru efectuarea unor lucrări

(1) De asemenea, proprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum şi accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor şi culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul.

Pareti tare revoltat, dar in tara asta proprietatea privata este limitata (foarte putin din pct meu de vedere). Proprietatea dumneavoastra exista pentru ca restul societatii accepta acest fapt. Daca intr-o zi parlamentul va schimba regimul proprietatii private, proprietatea dumneavoastra va deveni una publica fara nici o problema, cum tot la fel, daca intr-o zi va lua nastere o norma care sa prevada demolarea caselor construite pe hotar, vecinul va ramane fara casa. Mult succes in instanta...eu doar v-am ajutat sa gasiti norma cu pricina!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatia spatele casei fara acordul vecinului mircolas mircolas Buna ziua, Am probleme cu vecinul care nu imi da voie sa repar spatele casei.Am 60 cm pana la gard si nu pot aseza schela in acest spatiu ( mentionez ca imi ... (vezi toată discuția)
Izolatie termica casa si schimbarea acoperisului AntoniaNeagu AntoniaNeagu Buna ziua, sunt copropietara unei case( 2 nivele) amplasate intr-o zona istorica a orasului Brasov, as dori sa o izolez terimic exterior si sa-i schimb ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul: am reparat zidul casei de pe hotar. sandel1967 sandel1967 Buna ziua , va rog cine poate sa ma lamureasca intr-o problema pe care o am cu un vecin. Acesta are zidul casei construit pe granita ce ne desparte ... (vezi toată discuția)