avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru handicap locomotor + Insotitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru handicap locomotor + Insotitor

Imi cer scuze din start pentru lipsa mea de cunostinte in ceea ce priveste legislatia in materia pensiilor. Speta e in felul urmator: tatal meu a avut un accident rutier grav acum 12-13 ani care i-a afectat serios posibilitatea de a se deplasa. Acum ii este foarte greu sa se deplaseze, aproape ca nu mai poate de unul singur. La insistentele unui prieten m-am apucat sa adun actele necesare pentru a-l pensiona si a-i finaliza dosarul de pensie. Am inteles ca daca obtine un anume "gradul I", care este stabilit in functie de gradul de invaliditate pe care-l prezinta, obtine o pensie mai mare dar si dreptul de a beneficia de un "insotitor" care la randul sau beneficiaza de un salariu si carte de munca. Va rog sa ma corectati acolo unde am gresit iar intrebarea mea e daca este vreo incompatibilitate daca persoana aceasta pe care dorim sa o desemnam ca insotitor are deja un serviciu? Este absolut necesar sa nu aibe alt loc de munca decat cel de insotitor? Va rog sa-mi indicati si legislatia in materie. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:02, 26 Iunie 2010
De la asistenta sociala din cadrul primariei am aflat ca angajarea de insotitor este platita pentru un program de 8ore/zi. Deci in afara acestui timp de lucru insotitorul poate lucra si in alta parte.
Punctual:
1. Incadrarea in grad de invaliditate o face comisia de expertiza medicala. Daca aceasta va aprecia ca starea de sanatate a unchiului dvs., dovedita cu acte medicale, o impune, il va incadra in gradul I de invaliditate.

2. Nu stiu de unde ati auzit ca pensia de invaliditate gradul I este mai mare, acest lucru este doar folclor. Este drept ca, potrivit art. 61 din Legea nr. 19/2000, beneficiarii de pensie de invaliditate gradul I au dreptul la o indemnizatie de insotitor.

3. Nu exista nicio prevedere legala care sa-l oblige pe insotitor sa renunte la serviciul pe care il are.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insotitor pentru persoana cu parkinson SCHEI SCHEI BUNA ZIUA Ma numesc Iulian Ciovica si sunt in pensie de invaliditate gradul 2 cu handicap accentuat de 8 ani iar boala avanseaza astfel incit nu ma ... (vezi toată discuția)
Ce pensie voi primi daca am lucrat mai putin de zece ani? robert_boitan robert_boitan Ce pensie voi primi daca am sub 10 ani de munca,Am avut un accident de munca si am ramas invalid.Mi sa amputat piciorul drept de deasupra genunchiului si o ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate tudosevictorel tudosevictorel Buna ziua. Unchiul meu are hipoacuzie bilaterala severa dar nu este boala profesionala. As dori sa stiu daca se poate pensiona pe caz de boala .Are vechime 35 ... (vezi toată discuția)