Imi cer scuze din start pentru lipsa mea de cunostinte in ceea ce priveste legislatia in materia pensiilor. Speta e in felul urmator: tatal meu a avut un accident rutier grav acum 12-13 ani care i-a afectat serios posibilitatea de a se deplasa. Acum ii este foarte greu sa se deplaseze, aproape ca nu mai poate de unul singur. La insistentele unui prieten m-am apucat sa adun actele necesare pentru a-l pensiona si a-i finaliza dosarul de pensie. Am inteles ca daca obtine un anume "gradul I", care este stabilit in functie de gradul de invaliditate pe care-l prezinta, obtine o pensie mai mare dar si dreptul de a beneficia de un "insotitor" care la randul sau beneficiaza de un salariu si carte de munca. Va rog sa ma corectati acolo unde am gresit iar intrebarea mea e daca este vreo incompatibilitate daca persoana aceasta pe care dorim sa o desemnam ca insotitor are deja un serviciu? Este absolut necesar sa nu aibe alt loc de munca decat cel de insotitor? Va rog sa-mi indicati si legislatia in materie. Multumesc anticipat.
De la asistenta sociala din cadrul primariei am aflat ca angajarea de insotitor este platita pentru un program de 8ore/zi. Deci in afara acestui timp de lucru insotitorul poate lucra si in alta parte.
Punctual:
1. Incadrarea in grad de invaliditate o face comisia de expertiza medicala. Daca aceasta va aprecia ca starea de sanatate a unchiului dvs., dovedita cu acte medicale, o impune, il va incadra in gradul I de invaliditate.
2. Nu stiu de unde ati auzit ca pensia de invaliditate gradul I este mai mare, acest lucru este doar folclor. Este drept ca, potrivit art. 61 din Legea nr. 19/2000, beneficiarii de pensie de invaliditate gradul I au dreptul la o indemnizatie de insotitor.
3. Nu exista nicio prevedere legala care sa-l oblige pe insotitor sa renunte la serviciul pe care il are.