avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua. Unchiul meu are hipoacuzie bilaterala severa dar nu este boala profesionala. As dori sa stiu daca se poate pensiona pe caz de boala .Are vechime 35 ani si nu-si mai poate indeplini sarcinile de servici.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:53, 29 Ianuarie 2011
Mai intai sa mearga sa fie incadrat intr-un grad de handicap.Apoi se poate pensiona si pe caz de boala.
aly_yoana a scris:
Mai intai sa mearga sa fie incadrat intr-un grad de handicap.Apoi se poate pensiona si pe caz de boala.

Nu, incadrarea in grad de handicap nu are legatura cu pensia de invaliditate.


@tudosevictorel
Unchiul dvs. poate beneficia de pensie de invaliditate daca va fi incadrat in grad de invaliditate. Conditia privitoare la stagiul necesar este indeplinita.

Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata prin art. 71 din Legea nr. 263/2010, pe care il puteti citi mai jos.

Art. 71 – (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente în funcţie de domiciliul solicitantului sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului
Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4) termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul Centrelor Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9), necontestate în termen rămân definitive.

De acord cu dv doamna insa domnul sufera de hipoacuzie severa, boala ce genereaza un handicap grav.
Domnul are toate sansele sa fie incadrat intr-un grad de handicap grav. daca va primi gradul 1 de handicap.de fapt Comisia de expertiza a persoanelor cu handicap ii va da o adeverinta catre medicul expert al asigurarilor sociale, care, il va evalua si conform gradului de handicap ii va da si gradul de invaliditate 1, la care se adauga indemnizatie de insotitor inclus. astfel va beneficia de doua prestatii.Bineinteles ca la dosarul de pensie trebuie sa aiba si trimitere de la medicul de familie.
De ce spun ca este bine sa fie incadrat mai intai in grad de handicap; daca domnul merge mai intai la medicul expert al asigurarilor sociale este posibil ca acesta sa ii dea gradul 2, dupa care il trimite la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap, iar acolo ii vor da tot gradul 2, pentru ca ambele grade trebuie sa fie aceleasi.
Avand hipoacuzie grava, are toate sansele sa obtina gradul 1 de handicap, drept urmare si o pensie de invaliditate grad 1..

Hipoacuzia severa este o boala incurabila ce genereaza un handicap grav Indemnizatia de handicap nu este o pensie este o indemnizatie, insa daca o persoana are handicap si vechime in munca pensia de invaliditate si indemnizatia de handicap sunt intr-o stransa legatura, lucru pe care il poate confirma orice medic expert al asigurarilor sociale si orice membru al vreunei comisii
Doamna, :bow:

Dar, cu voia dvs., reiau ceea ce ati scris in primul mesaj:
Mai intai sa mearga sa fie incadrat intr-un grad de handicap.Apoi se poate pensiona si pe caz de boala.

Incadrarea in grad de invaliditate nu depinde in niciun mod de incadrarea in grad de handicap, nu exista nicio prevedere legala in acest sens.

In privinta afectiunii si a incadrarii in grad de handicap este posibil sa fie asa cum ati precizat in cel de-al doilea mesaj si nu am nicio intentie sa va contrazic. Insa intrebarea viza pensia de invaliditate.

Desigur, informatiile dvs. ulterioare sunt necesare si utile persoanei care a postat mesajul.

O seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate gabitza_36 gabitza_36 buna,am 39 ani sunt bolnava de scleroza multipla am o pensie de handicap grad 2 accentuat,in prezent lucrez am o vechime de 17 ani dar aceasta boala fiind ... (vezi toată discuția)
Buna tomalaura93 tomalaura93 BUNA POATE CINEVA SA AMI SPUNA CE POT FACE SA MA PENSIONEZ PE CAZ DE BOALA SUFAR DE O BOALA HIPOACUZIE PROFUNDA BILATERALA PAM peste 110db0%GRAD DE ... (vezi toată discuția)
Iesirea la pensie ika ika Gen:feminin Data nasterii:15.03.1960 Stagiul de cotizare:13 ani,2 luni, 18 zile, din care somaj 8 luni 24 zile in anul 1992 Alte date:12 ani, 6 luni ... (vezi toată discuția)