avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare

Stau la etajul al patrulea, care este ultimul, si dupa reparatiile facute de un vecin avem infiltratii in casa. vara trecuta o parte dintre vecinii de la trei (la patru sunt 3 apartamente, fata de 4 in rest) au pus problema realizarii unei mansarde. noi nu am fi impotriva mansardarii, dar am vrea totusi sa se repare acoperisul, nu mai putem sta inca un an cu infiltratii (nu exista un termen precis pentru mansardare). anul acesta, unul dintre cei care vor mansarda a afirmat ca nu trebuie decat acordul celor din tronsonul deasupra caruia se doreste mansarda si oricum nu este nevoie de acordul tuturor proprietarilor. din cate stiu eu, in contract se spune ca suntem proprietari pe acoperis cu un anumit procent si e cota indiviza. nu se incalca proprietatea daca nu se cere acordul tuturor proprietarilor? exista vreo lege noua in acest sens sau ia primaria decizii in acest sens (sunt din Iasi). ce am putea face pentru reparatii, macar sa ne recuperam in timp eventuala investitie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: coldone , utilizator 16:00, 13 Septembrie 2008
Aveti dreptate.Sunteti coproprietari .Contractul se face cu As. de proprietari din imobil,cu firma autorizata si asigurata pt.raspunderea civila a constructorului,cu proiect autorizat,cu autorizatie de constructie in bz. proiectului,cu garantie executie lucrari + termen de garantie cel p.10 ani de la receptie.Costurile se impart conform cota indiviza a fiecarui apartament.Nu strica si o polita de asigurare impotriva evenimentelor nedorite(incendiu,cutremur,tornada,etc.) Persoana (de f.buna credinta) pe care o alegeti sa va reprezinte,e bine sa fi lucrat in constructii si....;) sa nu fie implcata deja in proiect....B-).Toate acestea presupun un acord(accept) prealabil al tuturor coproprietarilor,pe baza de semnatura.
Si nu in ultimul rand:pt.mansardare,autorizatiile se elibereaza numai pt.anumite solutii constr. specifice...... blocului:(Dv.
multumesc pentru raspuns
buna seara
noi avem fonduri pentru reparatii sau renovari la blocuri si cerem in schimb dreptul de superficie asupra teraselor. dar ca deobicei este foarte greu ca intr0un bloc de 160 apartamente sa avem 100% aprobari, spuneti0mi va rog daca exista vreo solutie cu 2 trimi sau 2,75 treimi.Este foarte greu sa inteleg pe acei oameni care nu au bani de ani de zile sa repare terasa sa nu mai ploua dar nici sa fie deacord sa primeasca bani sau avantaje la reparatia partilor comune.Acum sintem intr-o mare dilema . sint foarte multe legi dar nimic clar si toata lumea se leaga de bucatica aia de pamint pe care este proprietar. Va multumesc
N-am prea inteles ce inseamna:
- "sa primesti bani sau avantaje cand nu vrei sa platesti lucrarile de reparatii"!!:(
Mansardarea repr.o construcie noua.Repararea teraselor intra in obligativitatea proprietarilor de a intretine imobilul (C.Civ). In acest sens adm.Asoc. sau alta persoana desemnata(cu putere de convingere) poate discuta de la caza la caz cu fiecare "indaratnic".Se poate face o propunere de plata esalonata sau chiar o colectare (maj.fond rulment de ex.) in vederea acoperirii cheltuielilor din factura ulterioara.Aici cred ca statutul Asociatiei prevede modul in care se iau hotararile aplicate ulterior de Admin.
In privinta dreptului de superficie asupra mansardarilor partiale,-nu stiu cat si la ce poate fi de util .Constructiile de acest gen facute individual de catre unii "exasperati" de nepasarea vecinilor,s-au dovedit a fi periculoase,nu au putut fi autorizate(nu se poate face proiect partial) si majoritatea au fost spulberate la prima furtuna puternica (angajand si raspunderea civila pentru pagube si/sau vatamari#-o
In ce stadiu se gaseste actiunea de reabilitare termica suportata 1/3 Prim+1/3 Fond.E+1/3 contrib.As.prop.??;)Poate asa se poate rezolva si terasa(aproape sigur):)
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2007
nucu$, utilizator
Intradevar nu s-a inteles.( cred ca din cauza caldurii si a eforturilor noastre facute de mai bine de citeva luni pentru a convinge acei indaratnici.)
reiau intrebarea si explicatia propunerii noastre de afacere:
1 firma noastra este o firma de constructii structuri de lemn.
2 dispunem de un fond substantial de investitii pentru construirea mansardelor pe blocuri.
3 pentru a putea edifica mansarda este necesar sa avem drepturl de a construi mansarda pe terasa blocului cu tot ceea ce implica acest drept
4 pentru a primii acest drept noi platim la bloc cu numerar sau cu lucrari imediat la incheierea contractului
X-(NU avem decit o singura problema si anume aceea ca nu putem obtine 100% semnaturiX-(
Care sint solutiile sa evitam acest incovenient?????????
Sint multe blocuri cu multe probleme la terase si la fatade, la tevile de apa si incalzire,dar locatarii nu au bani sa repare si surprinzator nici nu vor sa auda sa primeasca de la noi ceva in schimbul cedarii terasei.
Motivele cu seismul, sau cu supraincarcarea blocului nu stau in picioare pentru moment, deoarece acestea inainte de realizarea proiectului de autorizare se analizeaza de catre un expert autorizat
Si riscul este al nostru..tehnologia in domeniul constructilor cu structura de lemn a depasit de mult limitele invechite de la noi din tara..(care din pacate in Romania din vesnica noastra ignoranta pentru nou si dezvoltare este foarte putin cunoscuta si promovata.)

Alte discuții în legătură

construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Apartamente construite in plus pe bloc edm_addicted edm_addicted Astazi, un vecin a anuntat vecinii de bloc ca doreste sa izoleze termic tot blocul, fara ca locatarii sa plateasca ceva, in schimbul construirii unei mansarde ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari poate obtine in instanta obligarea unui proprietar sa-si vanda partea din terasa pentru mansardare? vemilia vemilia Ca in multe asocia\'ii de proprietari, ;i ]n asocia\'ia noastra se duce un razboi surd intre cei care doresc mansardare si cei care doresc constructia unui ... (vezi toată discuția)