avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari poate obtine in instanta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari poate obtine in instanta obligarea unui proprietar sa-si vanda partea din terasa pentru mansardare?

Ca in multe asocia'ii de proprietari, ;i ]n asocia'ia noastra se duce un razboi surd intre cei care doresc mansardare si cei care doresc constructia unui acoperis. Am aflat cu stupoare de la un presedinte al altei asociatii ca exista posibilitatea ca asociatia sa decida mansardarea, actionand in judecata pe cel care se opune si ca au existat xazuri in care cel care s-a opus a fost obligat sa accepte o despagubire, realizandu-se mansardarea chiar si fara acordul lui.
Astept pareri si informatii despre situa'ii concrete asemanatoare.
Cu multumiri,
Emilia
Cel mai recent răspuns: ausfahrt , utilizator 08:27, 1 Noiembrie 2013
In situatia in care proprietarul invoca o motivatie temeinica,nu poate fi obligat sa renunte la partea indiviza
Cititi aici, pag 2-3:
www.avocatnet.ro/content/for...
Este un topic din sectiunea nostra pus acolo special pentru aceste cazuri.

Cred ca discutia in asociatia dv. n-ar mai trebui sa existe, daca oamenii ar cunoaste legislatia in ultimele ei modificari si upgradari.
Nu numai ca asociatia nu ar avea sorti de izbanda in instanta, dar cei care nu vor mansardarea, deci vinderea cotei-parti indivize aferenta terasei, ar putea ei sa dea in judecata asociatia de proprietari pentru furt de proprietate (cota-parte indiviza face parte tot din proprietatea dv. si daca nu vreti s-o instrainati, se cheama ca vi se fura)

Cautati cu atentie in forum si veti gasi situatii asemanatoare. In general constructorul nu se complica sa cumpere terasa ci o 'concesioneaza' situatie in care are nevoie de acordul majoritatii simple.
In situatia concesionarii terasei va puteti opune numai in baza legii 50/1991 si numai daca locuiti la ultimul etaj. Teoretic si contractul de concesiune este ilegal pentru ca se face pe perioada nedeterminata .
Cum ar spune unii, in Romania proprietatea e un moft..
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
ausfahrt, utilizator
ausfahrt a scris:



In situatia concesionarii terasei va puteti opune numai in baza legii 50/1991 si numai daca locuiti la ultimul etaj.



Terasa este parte comuna care apartine tuturor proprietarilor.nu numai acelora de la ultimul etaj

Decizia Curtii Constitutionale nr. 1514/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 45 alin. (3)-(6) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996
Curtea constata ca prevederile art. 45 alin. (3)-(6) din Legea nr. 7/1996 contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 44 alin, (1), (2) si (3), precum si ale art. 1 din Primul Protocol aditional aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Curtea mai constata ca, in temeiul art. 53 din Constitutie, exercitiul unor drepturi sau libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica, iar masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.
Utilizatorul ausfahart nu are dreptate, asociatia poate concesiona terasa daca toti proprietarii hotarasc acest lucru.De fapt, daca proprietarii sunt de acord, daca se poate realiza tehnic, se pot adauga blocului cate etaje doresc atata timp cat exista autorizatie de construire si expertize de specialitate.

Alte discuții în legătură

Mansardare bloc nita21 nita21 Sunt posesorul a 2 apartamente la etajul 4 a unui bloc si doresc sa fac o mansarda cu extinderea de apartamente.De la primarie mi s-a spus ca am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Vanzare terasa Dorian Negoitescu Dorian Negoitescu Poate asociația de proprietari sa vândă prin contract de vânzare-cumpărare terasa blocului ? ªi ,dacă s-a executat o șarpanta pe terasa ... (vezi toată discuția)
Pot transforma in mansarda podul de deasupra apartamentului meu ? zoia2011 zoia2011 Am cumparat un apartament cu 2 camere la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti care se afla un curs de construire. Dupa ce m-am mutat am inceput sa am ... (vezi toată discuția)