avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratia autentica de neacceptare a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratia autentica de neacceptare a succesiunii=renuntare?

intrebare importanta

o succesiune dupa un defunct. decedat in 1967: 4 copii.
Pentru ca sa fie singurul mostenitor, notarul a redactat clientului niste declaratii pentru ceilalti 3 frati de tipul:

"subsemnatul... in calitate de fiu..prin prezenta declar in mod expres ca nu am facut nici un act de acceptare tacita, expresa sau fortata a sucesiunii ramasa in urma defunctului XY, intelegand astfel sa raman strain fata de aceasta in baza articolului 700 Cod Civil."
Dau prezenta declaraţie spre a servi la dezbaterea succesiunii după XY"

Declaratia este suficienta pentru ca clientul sa fie considerat singurul mostenitor dupa defunct? De exemplu in fata instatei (calitate procesuala de mostenitor?" sau ar fi fost necesar ca toti sa declare ca renunta expres la succesiune?

Multumesc pt ajutor

Radu
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 21:35, 13 Iunie 2007
Renuntarea la mostenite trebuie sa fie expresa - data printr-o declaratie anume inregistrata intr-un registru special al notarilor.

Din actul pe care ni l-ai enuntat, judecatorul, avand si alte probe, poate constata ca cei 3 nu au acceptat mostenirea cu consecinta inlaturarii lor de la mostenire.




Din actul pe care ni l-ai enuntat, judecatorul, avand si alte probe, poate constata ca cei 3 nu au acceptat mostenirea cu consecinta inlaturarii lor de la mostenire.


Cea ce inseamna ca succesiunea nu se poate dezbate la biroul notarului public ci trebuie dezbatuta la instanta? Ce vrei sa spui prin "si alte probe"?
Daca ceilalti nu revin asupra celor consemnate anterior iar notarul ia de bun ceea ce a consemnat anteriorul, da, puteti dezbate succeciunea la notar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
Sucesiune mariai mariai Buna ziua, As dori sa stiu de ce trebuie sa facem sucesiunea in termen de 6 luni de la deces? Se plateste mai putin taxele notariale? Avem urmaotarea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alexandru.magdalen alexandru.magdalen Ulterior dezbaterii succesorale la care una dintre parti a renuntat la succesiune, exista posibilitatea de a-si revoca declaratie de renuntare? Ce efect ... (vezi toată discuția)