avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Parti sociale

Daca infiintez o firma noua (srl) cu inca un asociat (60%-40% eu avand 60% dar celalalt asociat are mult mai mult capital si nu vreau pe viitor sa preia conducerea firmei) ce trebuie trecut in actul constitutiv in asa fel incat sa previn pe viitor o eventuala schimbare a partii pe care o detin printr-o eventuala majorare de capital pe care sa nu o pot acoperi sau alta actiune asemanatoare? se poate introduce o clauza ceva care sa asigure proportia partilor sociale in timp sau majorarea sa se faca cu acordul tuturor asociatilor (sau al majoritatii absolute care ar fi reprezentata de mine )?
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
guest13, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 20:44, 28 Iunie 2010
in primul rand procentele respective se stabilesc in functie de cate parti sociale detine fiecare asociat in firma, in consecinta cel care are 60% din capital inseamna ca are mai multe parti sociale deci e asociat majoritar.
daca dvs. aveti 60% inseamna ca trebuie sa puneti partea mai mare din capitalul social.
majorarea capitalului social se face numai prin hotararea aga, respectiv cu acordul tuturor asociatilor.
Asociatul care are mai multe parti sociale are si majoritatea de capital ;)
In momentul de fata lucrurile sunt clare, eu sunt majoritar. Ceea ce ma intereseaza pe mine e sa previn o eventuala majorare de capital care sa ma aduca in situatia de a deveni minoritar (ex: 200 ron capital social , 120 eu si80 asoc.2 . nu vreau ca pe viitor sa faca majorare de capital la 360ron si sa aiba el 240 roni si eu sa raman tot la 120 si sa ajung de la 60% la 33% ) sumele sunt doar cu titlu de exemplu , in realitate celalalt asociat putand sa mareasca capitalul cu 100.000-200.000Euro si eu sa nu pot acoperi o astfel de majorare .
Avand in vedere ca dvs. sunteti asociat majoritar, adica detineti 60%, in acest SRL, DECIZIA (in SRL) privind majoararea capitalului social nu se poate lua fara acordul dvs.
Aceste decizii se iau in urma unei ADUNARI GENERALE A ASOCIATILOR prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale. Majorarea de capital social presupune modificarea actului constitutiv al SRL-ului dvs. iar Legea nr.31/1990 rep., art.192. prevede ca pentru modificarea actului constitutiv este nevoie de votul tuturor asociatilor , in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Iar chiar daca ar fi sa se faca majorarea de capital social prin subscrierea unor noi parti sociale sau prin majorarea valorii nominale a partilor sociale, art.210 din Lega 31/1990 rep. prevede ca aceasta hotarare se ia numai cu votul tuturor actionarilor ( IN CAZUL DVS. AL TUTUROR ASOCIATILOR), iar daca dvs. nu aveti bani - si deci nu doriti sa faceti majorarea de capital social - in AGA, veti vota "IMPOTRIVA" si ca atare nu se va mai face majorarea de capital social.

DE retinut ca o parte sociala da dreptul la 1 vot, iar in cazul dvs. avand 60% din capitalul social implicit veti avea si 60% din drepturile de vot si veti representa majoritatea absoluta a voturilor "PENTRU' sau "IMPOTRIVA" depinde cum veti dori sa votati.

Dar atentie la convocarile de AGA pentru ca si asociatul dvs. cu 40% poate convoca AGA,iar in situatia in care la prima intrunire AGA nu se poate tine din cauza neantrunirii majoritatii (adica daca lipsiti) adunarea convocata din nou poate decide indiferent de numarul de asociati si partea din capitalul social prezenta (deci fara acordul dvs. acord pe care nu-l puteti da pt ca lipsiti de la AGA).
NOTA: Trebuie sa tineti cont ca ar trebui sa prevedeti in ACTUL CONSTITUTIV al societatii si prevederi referitoare la decesul unuia dintre asociati... In cazul in care ar aparea un astfel de eveniment nefericit, de regula asociatul care ramane are probleme cu mostenitorii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majoritate absoluta in srl - definitie? vlad_a_anca vlad_a_anca ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in ... (vezi toată discuția)
Procentajul asociatilor jaga92 jaga92 Daca intr-un SRL cu 2 asociati, unul detine 55% iar celalat 45%, inseamna ca cel cu 55% ia toate deciziile ? sau procentul nu infulenteaza rolul decizional ? (vezi toată discuția)
Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)