avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire pierduta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire pierduta?

Mama mea s-a despartit de tatal meu acum 12 ani cand eu aveam varsta de 10 ani.Nu ne-am mai intalnit pana cand eu am implinit 14 ani si atunci o singura data, nu mi-a platit pensie alimentara. El locuia cu mama sa, care a decedat cu trei ani in urma si care mai avea doi copii. Acum un an si jumatate a decedat si tatal meu. Cea care s-a ocupat de inmormantare a fost sora lui , cu care locuia in aceeasi curte impreuna cu copii acesteia. Nu am fost chemata la inmormantare, dar am ajuns la cimitir dupa jumatate de an. Din auzite, am inteles ca tatal meu ar fi lasat partea lui de mostenire unui nepot, insa nu am vazut acte care sa confirme.
Intrebarea este cum as putea sa aflu daca s-au facut sau nu acte si daca ma afecteaza in vreun fel faptul ca nu am pastrat o legatura mai stransa. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:47, 25 Iunie 2010
faptul ca nu ati pastrat legatura nu are relevanta, insa nu mai sunteti in termen sa acceptati mostenirea. In calitate de fiu/fiica sunteti mostenitor rezervatar, aveti dreptul la o cota parte din mostenire indiferent de dorinta tatalui dvs, cota parte se determina in functie de numarul copiilor decedatului, insa ramane problema ca a trecut termenul de acceptare a mostenirii. Pe de alta parte daca ati putea dovedi ca abia ati aflat de moartea tatalui sau ca ati facut acte de acceptare tacita a mostenirii( de ex ca ati platit impozitul pe casa, ca ati platit alte debite ale tatalui, ca ati folosit bunurile din mostenire) mai aveti o sansa. Ori ne dati mai multe detalii ori consultati un jurist.
faptul ca nu ati pastrat legatura nu are relevanta, insa nu mai sunteti in termen sa acceptati mostenirea. In calitate de fiu/fiica sunteti mostenitor rezervatar, aveti dreptul la o cota parte din mostenire indiferent de dorinta tatalui dvs, cota parte se determina in functie de numarul copiilor decedatului, insa ramane problema ca a trecut termenul de acceptare a mostenirii. Pe de alta parte daca ati putea dovedi ca abia ati aflat de moartea tatalui sau ca ati facut acte de acceptare tacita a mostenirii( de ex ca ati platit impozitul pe casa, ca ati platit alte debite ale tatalui, ca ati folosit bunurile din mostenire) mai aveti o sansa. Ori ne dati mai multe detalii ori consultati un jurist.

nu am intentionat sa trimit 2 mesaje identice si consecutive, evident e o eroare a programului
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
aianaa, utilizator
Nu mai sunteti in termen sa va exercitati dreptul de optiune succesorala ( 6 luni) dar sunteti in termen sa atacati orice act ar fi fost facut de catre tatal dvs. ( 3 ani).
Va recomand sa mergeti la un notar sa va interesati daca s-a inregistrat deschiderea succesiunii in vreun registru de succesiuni, daca nu, aveti toate sansele la intreaga masa succesorala. Daca s-a inregistrat, angajati-va urgent un avocat, sa va recuperati rezerva in instanta.

Este dreptul dvs. indiferent ca ati pastrat sau nu legatura cu tatal dvs. Relatiile de rudenie nu se sting.
Interesant. Daca a pierdut termenul de optiune, poate totusi sa atace actele incheiate de defunct. In ce calitate? De mostenitor? Nu, deoarece nu este mostenitor. De descendent? Descendenta nu are nicio relevanta atata vreme cat nu poate dovedi, daca nu un drept, macar vreun interes, acolo...

@azzik
Daca nu ati fost citat la dezbaterea succesiunii, e posibil sa se fi dat declaratii false precum ca nu exista alti mostenitori si ca nu exista mostenitori rezervatari.
Or, dvs. sunteti unicul mostenitor si rezervatar.
Daca exista motive de nulitate absoluta puteti ataca certificatul de mostenitor oricand si daca exista motive de anulabilitate ( nulitate relativa) in termen de 3 ani.
Tot de 3 ani este termenul de prescriptie a dreptului la actiune in materie succesorala.
De asemenea, daca nu ati fost informat despre deschiderea succesiunii ( data decesului) puteti fi repus in termen etc.

Ideea e sa va angajati un avocat specializat in succesiuni.
Atentie! nu toate mesajele pe care le primiti pe forum provin de la persoane cu experienta in domeniu!

Alte discuții în legătură

Sucesiune marianbica marianbica Buna ziua,va rog sa ma ajutati sa inteleg un lucru. In 1991,13 ianuarie defunctul decedeaza.Raman mostenitori sotia defunctulu + 8 copii.Are loc ... (vezi toată discuția)
Dobandire mostenire ContSters223764 ContSters223764 Buna ziua, In cazul in care exista 4 copii, tatal decedeaza, unul din cei 3 copii locuieste in casa parintilor impreuna cu mama ramasa in viata. Tatal a ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copillor din familii cu divort bogdana10 bogdana10 Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Suntem 2 surori iar parintii nostri au divortat in urma cu 21 ani. Noi am fost crescute de mama noastra, tatal nostru s-a ... (vezi toată discuția)