avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenirea copillor din familii cu divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenirea copillor din familii cu divort

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Suntem 2 surori iar parintii nostri au divortat in urma cu 21 ani. Noi am fost crescute de mama noastra, tatal nostru s-a recasatorit dupa 6 ani si nu a avut copii din cea de-a doua casatorie. Acum tatal nostru a decedat. Dansul si sotia lui au facut un testament prin care isi lasa reciproc bunurile unul altuia. Cum putem ataca acest testament si in cat timp? Se poate ataca inainte de succesiune sau poate fi atacat si dupa? Putem impiedica ca succesiunea sa se faca de catre actuala sotie asa cum vrea ea?
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 17:40, 12 Decembrie 2010
trebuie sa promovati actiune in instanta pt anularea testamentului.
Buna ziua!

In calitate de descendenti faceti parte din clasa I a mostenitorilor legali rezervatari. Fiind mostenitori rezervatari, testamentul prin care sotia supravietuitoare a fost instituita legatar universal s-a facut cu depasirea cotitatii disponibile (cota-parte din masa succesorala de care tatal dvs. putea dispune prin testament).
Pentru a putea culege rezerva succesorala trebuie sa solicitati reductiunea liberalitatii (testamentului) excesive. Termenul in care puteti solicita acest lucru este de 3 ani de la data deschiderii succesiunii/de la data la care ati aflat de existenta testamentului.
Daca lucrurile nu se pot rezolva pe cale amiabila, la notariat, formulati o actiune in instanta.
Un prim pas: mergeti la notar pentru acceptarea mostenirii (in termen de 6 luni de la data decesului tatalui)!:luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.841 c.civ. sarm07opr sarm07opr Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil. Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)
Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc soti, valabilitate, legatar universal lucian1956 lucian1956 Buna ziua, O familie, sot, sotie, 2 copii (copiii fiind ai sotiei din alta casatorie, purtand numele tatalui lor). Sotii isi fac unul altuia testament, ... (vezi toată discuția)