Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Suntem 2 surori iar parintii nostri au divortat in urma cu 21 ani. Noi am fost crescute de mama noastra, tatal nostru s-a recasatorit dupa 6 ani si nu a avut copii din cea de-a doua casatorie. Acum tatal nostru a decedat. Dansul si sotia lui au facut un testament prin care isi lasa reciproc bunurile unul altuia. Cum putem ataca acest testament si in cat timp? Se poate ataca inainte de succesiune sau poate fi atacat si dupa? Putem impiedica ca succesiunea sa se faca de catre actuala sotie asa cum vrea ea?
In calitate de descendenti faceti parte din clasa I a mostenitorilor legali rezervatari. Fiind mostenitori rezervatari, testamentul prin care sotia supravietuitoare a fost instituita legatar universal s-a facut cu depasirea cotitatii disponibile (cota-parte din masa succesorala de care tatal dvs. putea dispune prin testament).
Pentru a putea culege rezerva succesorala trebuie sa solicitati reductiunea liberalitatii (testamentului) excesive. Termenul in care puteti solicita acest lucru este de 3 ani de la data deschiderii succesiunii/de la data la care ati aflat de existenta testamentului.
Daca lucrurile nu se pot rezolva pe cale amiabila, la notariat, formulati o actiune in instanta.
Un prim pas: mergeti la notar pentru acceptarea mostenirii (in termen de 6 luni de la data decesului tatalui)!:luck:
Art.841 c.civ.
sarm07opr
Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil.
Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)