avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare, clauza habitatie viagera, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare, clauza habitatie viagera, fara clauza de intretinere

Buna seara!
Daca imi permiteti, vreau sa stiu daca se poate incheia un contract de vanzare cumparare cu clauza de habitatie viagera, fara a contine clauza de intretinere. Instrainarea imobilului se va face intre parinti si copil, copilul major continuand sa locuiasca in apartament, urmand sa se casatoreasca.
Formalitatile s-au inceput, actele sunt la biroul notarial unde se va tehnoredacta contractul, urmand a-l semna saptamana viitoare.
Am intrebat la biroul notarial daca se poate renunta la clauza de intretinere, parintii avand pensii, intretinandu-se singuri, ba chiar la momentul actual avand in intretinere si copilul major, aflat in perioada studentiei. Ni s-a spus ca e o clauza obligatorie la ora actuala, singurul lucru pe care il pot face fiind sa ingradeasca aceasta clauza formuland ceva de genul: intretinere doar in caz de nevoie.
Mentionez ca parintii au fost trimisi cu o nota la Autoritatea Tutelara, au intocmit un dosar acolo si au delegat o persoana pentru a fi prezenta la semnarea contractului. Pe hartia respectiva, delegatia de la A.T. s-a precizat: ingrijire, intretinere si habitatie viagera a parintilor. Copilul neputand asigura toate acestea, parintii avand pensii din care se intretin si au in intretinere si copilul major, de ce e neaparat nevoie sa apara respectiva clauza in contract? De ce a fost nevoie de respectivul dosar de la Autoritatea Tutelara si delegarea unei persoane pentru a participa la semnarea actului?
In alta ordine de idei, se poate trece intr-un astfel de contract o clauza de impartire a cheltuililor de intretinere a imobilului,dat fiind faptul ca ambele parti vor continua sa locuiasca in cadrul acestuia?
Teoretic, indiferent de formulare nu ar trebui sa fie probleme intre parti, insa in eventualitatea decesului unuia din parinti celalalt ar ramane vulnerabil, putand fi cu usurinta influentat de terte persoane din anturaj. De aceea, in gandire pun raul inainte. Va multumesc anticipat in eventualitatea primirii unui raspuns pertinent.
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 20:26, 3 Septembrie 2010
In primul rand, nu ne-ati spus ce doresc cu adevarat parintii.

Apoi, daca ei nu doresc incheierea unui act de intretinere, nicio autoritate tutelara din lume nu poate trece peste vointa lor. Legea care instituie obligativitatea autoritatii de a participa la incheierea unui act translativ de proprietate avand ca scop procurarea intretinerii este faacuta in interesul persoanelor varstnice dar numai atunci cand acestea doresc sprijinul autoritatii tutelare. Imixtiunea autoritatiui tutelare fara acordul vanzatorilor (chiar varstnici fiind acestia) este un abuz. Varstnic nu echivaleaza cu interzis. De altfel, am intalnit persoane in varsta mult mai lucide decat persoane tinere.

De ce a fost nevoie de acordul autoritatii tutelare ar fi si intrebarea noastra? care e situatia parintilor dvs.? sunt extrem de inaintati in varsta sau interzisi judecatoresti?

Va multumesc pentru raspunsuri si rapiditate.
Parintii au 66 ani, respectiv 58 ani. La modul in care a fost prezentata situatia de catre doamna notar, noi am inteles ca e obligatorie implicarea Autoritatii Tutelare, respectiv inserarea acelei clauza de intretinere. Singura modificare ce poate fi adusa fiind formularea ei ca: intretinere doar in caz de nevoie (desigur formulata in temei legal, inca nu stiu cum arata forma finala a acesteia. voi afla saptamana ce vine).
Intrebarea mea acum ar fi: cam ce implicatii ar avea aceasta intretinere in caz de nevoie? E de la sine inteles ca voi acorda sprijin parintilor in fiece mod voi putea pana imi termin studiile, urmand sa contribui si financiar in momentul angajarii. Consider ca, oricum, nu e nevoie de vreun contract pentru asa ceva. Este obligatia morala a fiecarui copil. INSA, din punct de vedere legal, poate fi contractul atacat pe motivul neindeplinirii clauzei de intretinere in caz de nevoie? Mi-e teama pentru viitor, in cazul in care ramane doar unul dintre parinti, putand fi influentat de terti usor, din pricina consumului de alcool in cantitati mari destul de des...

Mentionez ca parintii doresc sa intocmim acest act de vanzare cumparare pentru a avea certitudinea ca aceasta proprietate imi va ramane mie. In schimb, doresc sa locuim impreuna in imobil, sa le asigur ingrijire DACA dupa inaintea si mai mult in varsta vreunul dintre ei va fi incapacitat de starea de sanatate si sa suport cheltuielie survenite de decesul lor.
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
stelacris, utilizator
Schimbati notarul.

Nu exista nici un motiv intemeiat pt instituirea curatelei/acordul autoritatii tutelare. Sincer mi se pare un abuz. Practic va obliga sa incheiati un act pe care nu il doriti.
asa cum v-a spus si consultantul adutescu, schimbati notarul.
nu este obligatorie inserarea clauzei de intretinere.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)
Problema in materie succesorala Mihaela Enache Mihaela Enache Sunt studenta la drept, dar inca nu am facut materia succesiunilor si nu ma pot pronunta asupra unei probleme cu care se va confrunta familia mea. Pe scurt : ... (vezi toată discuția)