avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... afectiune grava in timpul divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

afectiune grava in timpul divortului

Divort cu acordul ambelor parti. Pana la termen, unul dintre petenti sufera un atac vascular cerebral major, care a necesitat doua luni de spitalizare. Uneori pare a fi lucid, dar are vorbirea serios afectata si nici nu poate scrie. Se deplaseaza dificil, probabil cu sanse de recuperare in timp.

INTREBARI:

- cum poate raspunde la intrebarea daca isi mentine acordul privind desfacerea casatoriei?;
- ce poate intreprinde instanta si cum se va putea pronunta atat timp cat situatia este cea descrisa mai sus?
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters153424, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:07, 27 Iunie 2010
de auzit mai aude? poate sa clipeasca?sa miste capul? are posibilitatea sa raspunda atunci
Aude, clipeste, isi misca capul, dar cine stie ce vrea sa transmita? Ma tem ca nu exista interpreti autorizati pentru asa ceva, fapt ce lasa loc multor interpretari.
Am inteles ideea, dar cine si ce garanteaza ca semnele lui pot fi luate in consideratie ca raspuns coerent? Sau ca gandirea lui nu este afectata in momentele acelea, mai ales ca revederea cu celalalt petent ii poate crea o stare emotionala foarte puternica?
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters153424, utilizator
Daca a survenit, in timpul casatoriei, o incapacitate de munca, timp de 1 an , celelalt sot poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere, in raport de 1/3 din veniturile realizate, valoarea neta a acestora.
Aceasta pensie , este , insa , sistata , daca este incheieta o noua casatorie de catre persoana afectata.



Nu are relevanta modalitatea aleasa de desfacere a casatoriei .
Va multumesc pentru amabilitate, dar cred ca intrebarea era alta: cum poate lua decizii o instanta in conditiile date, din moment ce unul dintre petenti se afla in imposibilitatea de a se exprima liber, coerent, serios si concret?
Sa presupunem (nu departe de adevar) ca petentul este intrebat daca isi mentine acordul pentru desfacerea casatoriei, iar presedintele completului, vazand starea de sanatate a acestuia (documentata cu foile de observatii din spital, analizele, testele de specialitate si scrisorile medicale de recomandare care atesta existenta unui accident vascular cerebral major) ii cere sa clipeasca, sa miste din cap intr-un anume fel sau sa faca un semn discret cu un deget, in caz pozitiv.
Ati auzit sau ati vazut vreodata ca presedintele sa isi paraseasca fotoliul din prezidiu, sa se aseze pe vine in fata fotoliului rulant in care sta petentul (adesea intr-o stare semiletargica) numai ca sa vada daca acesta a clipit intr-un anume fel, in semn de raspuns afirmativ? Sau ca sa vada daca isi mica capul in sens afirmativ?
Nu intamplator iau aceste doua semne ca exemplu: clipitul nu este un gest de afirmare sau negare, ci mai degraba un act firesc, deci nu se poate vorbi de un "clipit special" iar miscarea capului, dupa cum se recunoaste in literatura de specialitate, este adesea anevoioasa si in mod special necontrolata in cazul celor suferinzi de o asemenea afectiune.
Deci?
Cum stabileste instanta daca cel in cauza isi mentine acordul prin semnatura data pe cererea de desfacere a casatoriei?
Cine si in ce fel garanteaza ca presupusul semn facut de petent este in conformitate cu realitatea si ca reprezinta actul lui de vointa? Ce se intampla daca, vrand sa raspunda negativ, ii aluneca pur si simplu capul in fata, in sens de raspuns afirmativ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
ContSters153424, utilizator
In opinia mea procedura divortului ar trebui suspendata in aceasta situatie, pana la revenirea persoanei la o stare de sanatate in care isi va recapata abilitatile de comunicare fireasca , cand va putea oferi un raspuns neechivoc.
E drept ca divortul poate fi pronuntat si datorita unei boli a sotului parat , insa pentru un divort prin acord este nevoie de un raspuns cert.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar ginat ginat va rog sa ma lamuriti. e posibil ca la un partaj judiciar intre frati , unul din ei sa fie reprezentat prin procura de copil si acesta la randul sau sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de divort gianinafiliuta@yahoo.com gianinafiliuta@yahoo.com Va multumesc pentru raspunsuri.Aceasta nelamurire aveam si eu. Poate instanta sa oblige parata la plata de cheltuielilor de judecata daca reclamantul nu a ... (vezi toată discuția)
Divort mihali mihali Buna ziua, Revin cu rugamintea de a ma sfatui cum sa procedez in situatia urmatoare: 1. In cazul in care sotul meu nu doreste sa fie implicat in ... (vezi toată discuția)