avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj judiciar

va rog sa ma lamuriti. e posibil ca la un partaj judiciar intre frati , unul din ei sa fie reprezentat prin procura de copil si acesta la randul sau sa suspende pe motive de sanatate procesul....asa ca sa tergiverseze cu lunile procesul?
Cel mai recent răspuns: ginat , utilizator 22:05, 23 Februarie 2009
ginat a scris:

va rog sa ma lamuriti. e posibil ca la un partaj judiciar intre frati , unul din ei sa fie reprezentat prin procura de copil si acesta la randul sau sa suspende pe motive de sanatate procesul....asa ca sa tergiverseze cu lunile procesul?



Potrivit art. 67 alin. 1 c.proc.civ. care prevede: „Părţile pot să exercite drepturile procesuale personal sau prin mandatar”. Ca urmare, părţile au posibilitatea de a decide dacă vor sta personal în proces sau printr-un mandatar. În principiu, orice persoană capabilă poate reprezenta în instanţă pe o altă persoană care este parte într-un proces civil.

Suspendarea judecăţii intervine numai în cazurile determinate de lege, fiind reglementată în art.242-244 ind.1 C.proc.civ., care reprezintă dreptul comun în materie.
In cazul dvs nu cred ca este vorba de suspendarea litigiului , ci doar de amanarea judecatii prin acordarea unui nou termen.
Suspendarea judecatii se decide catre instanta de judecata.
Reprezentarea partilor in instanta este prevazuta de art. 67 C.pr.civ.
Astfel, daca fiul partii are procura autentica din care rezulta ca reprezinta partea in acel litigiu, iar mandatarul este capabil de a sta in judecata, totul este OK.
Suspendarea judecatii este posibila in cazurile prevazute de lege, in care intra si situatia in care partea, in speta mandatarul nu a respectat dispozitiile instantei la care a fost obligat, astfel ca in situatia in care acesta are calitate de reclamant, sanctiunea prevazuta de C.pr.civ. este suspendarea solutionarii cauzei. Incheierea prin care instanta a dispus suspendarea poate fi atacata cu recurs pe toata perioada suspendarii, iar aceasta subzista pana cand reclamantul depune o cerere de repunere pe rol, timbrata la jumatate din cat s-a taxat actiunea pe fond, in termen de 1 an de la data suspendarii cauzei, sub sanctiunea perimarii judecatii.
Suspendarea cauzei pe motiv ca reclamantul sau paratul are probleme de sanatate nu este prevazuta de C.pr.civ.
Daca partea sau mandatarul nu se prezinta in instanta, dintr-un motiv sau altul, iar acesta are termen in cunostinta sau a fost legal citat, aceasta nu poate conduce la suspendarea cauzei. ;)
Multumesc pentru lamuriri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare proces conform art. 244, pct. 1 cod procedura civila Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Procesul a fost suspendat in baza art 244 p.1 in 25 ianuarie. Incheierea prin care s-a dispus suspendarea se comunica partilor aflate in proces? ... (vezi toată discuția)
Suspendarea si perimarea judecatii ioanaviviana ioanaviviana Poate par prea indrazneata, dar am sa fac totusi o intrebare. Ma poate ajuta cineva cu materiale despre acest subiect? Multumesc frumos. Dar, in primul ... (vezi toată discuția)
Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)