Testamentul este valabil, indiferent cat timp a trecut cu o conditie: sa fi fost intocmit in conditiile cerute de lege. Adica sa fie sau autentic ( incheiat la notar) sau olograf ( scris in intregime, semnat si datat de testator).
Testatatorul fiind nepot de fiu al decedatei,dupa moartea careia s-a facut succesiunea legala intre cei doi copii ai decedatei fiul(tatal testatatorului)si fiica acesteia.Testatatorul era la curent cu existenta testamentului,insa nu a intervenit in cursul succesiunii.Acum ca tatal sau si sora acestuia au dobandit certificatul de mostenitor,mai poate fi atacat acesta pe baza testamentului?
Acceptarea succesiunii trebuie sa fi intervenit , indiferent de acest act.
Asa incat, testatarul de care amintiti dumneavoastra ( nepotul ), in termen de 6 luni de la deces , trebuia sa fi intreprins acte prin care lasa sa se intrevada vointa de a mosteni : luarea in posesie a bunurilor succesorale, instrainarea lor, plata de taxe, impozite, ( nu , insa acte pur administratorii sau conservatorii ).
Sau , in mod explicit, sa fi dat o declaratie notariala conform careia doreste prelua bunurile succesorale.
Altminteri, indiferent de valabilitatea actului, conform art . 700 din Codul civil, acesta este strain de succesiune prin neacceptare.
Testamente reciproce
jeana
Stimati forumisti
acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Testament
RAD EMIL
o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Art.841 c.civ.
sarm07opr
Va rog sa-mi explicati si mie urmatoarea speta in conformitate cu art.841 Cod Civil.
Strabunica a avut trei copii(doi baieti si o fata). La randul lor copii ... (vezi toată discuția)