avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Control judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Control judiciar

Buna seara ..am si eu o problema ..nici nu stiu exact sa explic, nu sunt eu in aceasta prostura si nu prea inteleg ce se intampla.Prietenul meu a fost arestat acuzat de comiterea unor infracţiuni informatice.asta s-a intamplat acum 2 luni, cererile de eliberare sub control judiciar au fost respinse..nu prea stiu exact ce inseamna infractiuni informatice..nu prea stiu exact cat de grav este cazul ..si la fel nu stiu daca ar putea obtine o pedeapsa cu suspendare, el nu are antecedente, este la prima abatere..
Cel mai recent răspuns: sp3c1al4 , utilizator 13:02, 26 Iunie 2010
exista o gama destul de larga de infractiuni care sunt considerate infractiuni informatice, depinde in ce a constat fapta savarsita de prietenul dumneavoastra

pentru a se dispune pedeapsa cu suspendarea trebuie sa i se aplice pedeapsa inchisorii de cel mult 3 ani sau amenda, si sa nu fi fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 6 luni.

un rol important revine si instantei care trebuie sa aprecieze ca reeducarea condamnatului se poate face si fara executarea pedepsei.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
amitza, utilizator
Infractiunile informatice sunt infractiuni cuprinse in Legea 161/2003, Legea 365/2002, Legea 8/1996 si cateodata in concurs cu infractiunea de inselaciune prevazuta si sanctionata de art.215 C.pen.. De-asemenea aceste infractiuni sunt de-obicei savarsite in cadrul unui grup infractional organizat lucru care este sanctionat de art.7 din Legea 39/2003. Aceste infractiuni sunt de competenta DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism) ceea ce e un lucru rau deoarece DIICOT si DNA sunt doua institutii care au un regim special si care beneficiaza de clementa din partea instantelor, clementa care se materializeaza in a le accepta cereri care par in mod normal neintemeiate (in cauzele cu DIICOT arestarea preventiva pare a fi regula si libertatea exceptia). Problema e ca infractiunile informatice nu sunt niste infractiuni de un pericol social ridicat, nu sunt infractiuni cu violenta, sunt infractiuni de prejudiciu, uneori chiar infractiuni de teribilism si in mod normal nu s-ar impune judecarea inculpatilor in stare de arest preventiv. Credeti-ma ca singurul motiv pentru care prietenul d-voastra se judeca in stare de arest preventiv este pentru ca e anchetat si trimis in judecata de catre DIICOT, institutie care pare mereu ca este deasupra legii si nu se feresc sa lase impresia ca "taie si spanzura". Nu vreau sa va alarmez peste masura dar este o lupta lunga si de uzura cea pe care va trebui sa o duca prietenul d-voastra cu DIICOT.
Masura arestarii preventive se ia in momentul in care sunt indeplinite cumulativ trei conditii prevazute art.143 si art.148 C.pr.pen. si anume: sa existe indicii temeinice ca acesta a savarsit infractiunea/infractiunile pentru care a fost trimis in judecata, pedeapsa prevazuta pentru infractiunea respectiva sa fie mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea in libertate reprezinta un PERICOL CONCRET PENTRU ORDINEA PUBLICA. Primele doua conditii probabil ca sunt indeplinite dar retinerile mele se refera la cea de-a treia conditie. Aceasta nu este definita in niciun text de lege dar doctrina si jurisprudenta a ajuns la aceeasi concluzie si anume ca sintagma "pericol concret pentru ordinea publica" se refera la posibilitatea ca odata lasat in libertate, inculpatul sa savarseasca alte infractiuni. Este, deci, in sarcina parchetului sa aduca probe din care sa rezulte ca persoana inculpatului este un infractor atat de periculos incat daca e lasat in libertate sunt sanse foarte mari sa faca alte fapte penale. Ma indoiesc ca ar putea sa demonstreze asa ceva parchetul, mai ales in privinta unui infractor primar (nerecidivist). Totusi instanta a acceptat cererea de arestare preventiva si a si prelungit acest mandat daca se afla deja de 2 luni arestat. Acum este in sarcina d-voastra sa demonstrati ca temeiurile care au stat la luarea acestei masuri s-au modificat si ca nu mai se impune o asemenea masura si poate fi inlocuita cu cea de a nu parasi localitatea sau tara. In fapt asta este prima batalie pe care trebuie sa o castigati, sa nu se maijudece in stare de arest preventiv.
Infractiunile informatice au limite de pedeapsa care difera in functie de pericolul social pe care il prezinta fiecare, unele au limitele cuprinse intre 1-12 ani, altele intre 2-7 ani si cele mai sever pedepsite intre 3-12 ani. Daca li se retine in seama si infractiunea de inselaciune in concurs cu aceste infractiuni prevazute in legi speciale, aceasta are limite de pedeapsa cuprinse intre 6 luni si 12 ani. Atentie, daca prejudiciul depaseste 2 miliarde lei vechi se considera ca fapta a avut consecinte deosebit de grave si limitele de pedeapsa sunt de la 10 la 20 de ani, dar aceasta prevedere este valabila doar la infractiunea de inselaciune, deci, daca nu le retine in seama si aceasta infractiune, nu va mai fi nici aceasta incadrare indiferent de prejudiciu.
Infractiunile informatice sunt de mai multe tipuri: pot fi cele de "phishing", care se caracterizeaza prin faptul ca infractorii trimit milioane de mail-uri la clienti ai bancilor, in care le cer datele de siguranta pentru ca apoi, cu acestea, sa le transfere banii in alte conturi special create, pot fi cele de "licitatii", care se savarsesc prin licitatia unui bun pe care in realitate nu-l detine infractorul, pacalind clientul sa trimita banii sau un avans pe un lucru in posesia caruia nu vor intra niciodata, pot fi cele de "skimming" care consta in montarea unor aparate destinate sa cloneze datele de pe card in momentul in care se efectueaza plati sau se extrag bani de la bancomat.
Avand in vedere ca nu este un infractor recidivist instanta se poate orienta spre minimul pedepsei si da, este pasibil de o condamnare la o pedeapsa cu suspendarea conditionata ori cu suspendarea sub supraveghere chiar daca este arestat preventiv. Lupta este sa nu se mai judece in stare de arest preventiv pentru ca instanta este de cele mai multe ori tentata sa dea o pedeapsa cel putin egala cu durata arestului.
Succes in lupta d-voastra cu DIICOT-fabrica de dosare!
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic
Infractiunile informatice sunt de mai multe tipuri: pot fi cele de "phishing", care se caracterizeaza prin faptul ca infractorii trimit milioane de mail-uri la clienti ai bancilor, in care le cer datele de siguranta pentru ca apoi, cu acestea, sa le transfere banii in alte conturi special create, pot fi cele de "licitatii", care se savarsesc prin licitatia unui bun pe care in realitate nu-l detine infractorul, pacalind clientul sa trimita banii sau un avans pe un lucru in posesia caruia nu vor intra niciodata... Cam despre asta ar fi vorba si in cazul lui ..prejudiciul este estimat undeva la 5000 - 6000 de euro ..si el nu este recidivist...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)
Arest pentru cec-uri fara acoperire Nafets Nafets Intr-un topic din forum m-am bagat si eu intr-o discutie si de fapt imi dau seama ca e de fapt subiect separat. In ce situatii se recurge la arestare ... (vezi toată discuția)
Recidivist direct la arest? oltul oltul buna ziua sunt in perioada termenului de incercare..daca voi fi prins ca am comis inca o infractiune (inselaciune,prejudiciu 450 lei,un act material) ce se ... (vezi toată discuția)