avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri Legea nr 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri Legea nr 221/2009

Dragi colegi,

Am introdus o actiune in temeiul legii nr. 221 si am urmatoarea problema.
Este vorba de un dosar personal, fiind vorba de bunicul meu.
Mama are calitatea de descendent, deci actiunea a fost introdusa pe numele ei, insa problema este ca dupa moartea bunicului meu, ea a renuntat la mostenire, in certificatul de mostenitor fiind trecute bunica si matusa mea, sora mamei ca mostenitori.
Instanta mi-a cerut certificatul de mostenitor.
Am solicitat pe langa despagubiri morale si despagubiri materiale constand in contravloarea bunurilor confiscate.
Daca mama a renuntat la succesiune, mai am vreo sansa sa obtin macar despagubiri morale pentru suferintele indurate?
Ma gandesc ca in certificatul de mostenitor figureaza doar imobilul pe care bunicii il aveau in proprietate la momentul respectiv, celelalte bunuri fiind confiscate si aflandu-se in proprietatea statului la momentul decesului.
Oricum, despagubiri morale ar trebui sa acorde, pentru ca dovada calitatii de descendent am facut-o.
Cel mai recent răspuns: jurista , utilizator 12:04, 25 Iunie 2010
va fi invocata exceptia lipsei calitatii procesual active (calitatea de mostenitor), exceptie ce se va admite, urmare actiunea va fi respinsa, privitor la daunele morale, capatul de cerere va fi respins, avand in vedere pe de o parte ca accesoriul urmeaza principalul iar pe de alta parte ca si prejudiciul moral se refera tot la calitatea de mostenitor.
Multumesc pentru raspuns. Dar verisoara mea n-are nicio sansa?
Matusa mea a decedat si am introdus-o pe verisoara mea in cauza. Ea ar trebui sa aiba calitate si macar ea sa obitna o parte din bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire de la bunici contestata de veri mirceani mirceani Bunicii mei materni au avut proprietati (casa si pamant) confiscate de comunisti. Bunicii au avut 3 fete, mama, o matusa fara copii, si o matusa emigrata in ... (vezi toată discuția)
Speta legea 221/09 MihaiBucur MihaiBucur Eu am formulat actiune cu 4 capete de cerere pe Legea 221: 1) Constatarea caracterului politic al condamnarii autorului meu, care de drept se incadra in ... (vezi toată discuția)
Mostenire mirceani mirceani Bunicii mei au avut o casa confiscata de comunisti. Casa a fost recuperata in justitie de catre mama si sora ei, acum 15 ani, prin decizie definitiva si ... (vezi toată discuția)