avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire din Basarabia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire din Basarabia

Buna ziua,

Bunicul nasului meu, dintr-un oras din Basarabia, a fost condamnat in 1940 ca duşman al poporului. S-a impotrivit ocuparii Basarabiei de catre rusi. ''Pentru activitatea contrarevoluţionară (...) i s-a intentat dosar penal si a fost exilat in Siberia, pe termen de cinci ani''. A murit intr-un spital din Siberia. S-a intentat o actiune in revendicare, dar instanta nu i-a acordat nepotului decat echivalentul uneia dintre casele bunicului, pentru ca pe cealalta proprietate (un liceu) el a montat o placa pe care scria 'Statului roman, impotriva limbii ruse' (nu cred ca a fost o donatie propriu-zisa, prin act autentic etc)

Stiu ca legea 221/2009 si legea 10/2001 se refera la perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, si bunicul a murit inainte de perioada aceea, dar exista vreo posibilitate ca mostenitorul legal sa obtina restul averii (in special proprietatea data statului roman)?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Legea 221 andreeaboariu andreeaboariu Buna ziua! Am o curiozitate legata de legea 221. Familia mamei mele a fost deportata in Baragan in 1945 cand au venit comunistii si li s-au luat toate ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii dupa bunica si obtinerea certificatului de calitate de mostenitor ghbeleuta ghbeleuta Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: bunicii mei au locuit pana in 1944 in Basarabia, ei au avut 4 copii. Bunicul a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Refugiați basarabia confiscare avere Vanesacosma Vanesacosma Bună ziua. Va deranjez cu o întrebare. Bunica mea a fost refugiata în România în urma ocupării rușilor în Basarabia. Tatăl ei a fost arestat în ... (vezi toată discuția)