Am fost implicat intr-un accident rutier eu fiind vinovat de producerea acestuia. Mai exact am lovit din spate un autoturism care oprise la trecerea de pietoni, iar autoturismul pe care l-am lovit a dat peste pieton. Pietonul a spus ca nu are nimic si a refuzat sa merga la spital cu echipajul smurd venit la fata locului. A doua zi in schimb a fost la spital(unde iau fost gasit ceva la picior ) dupa care la Udriste unde a depus o plangere. Am fost chemat la politie unde mi s-a luat carnetul si s-a intocmit un dosar care a ajuns la parchet. De la parchet dosarul s-a intors la politie, la cercetari penale. Inspectorul care se ocupa de caz mi-a spus ca in momentul de fata se asteapta expertiza de la IML. Politistul care a intocmit dosarul mi-a spus ca pietonul nu are pretentii materiale, doar ca vrea ca legea sa isi spuna cuvantul. Din cunostintele mele pietonul nu a avut zile de spitalizare sau ingrijiri medicale si nici nu a platit expertiza medico legala.
As vrea sa stiu la ce sa ma astept. Sunt sanse sa ma aleg cu amenda penala, sau mai rau inchisoare ?
Nu am antecedente in afara de cateva amenzi luate pt viteza.
Daca ai plecat de la locul accidentului fara incuviintarea organelor de politie ti se va intocmi dosar penal pt fuga de la locul accidentului,
Cu victima daca are sub 9 zile ingrijiri medicale atunci e contraventie si se da o amenda plus permis suspendat. Victima poate formula pretentii pentru daune materiale si morale pe care le va obtine de la asigurator (pe polita RCA).
Important este ce traumatisme a suferit pietonul la picior si mai ales la care picior (cel pe care l-a lovit autoturismul sau celalalt). Va trebui efectuata o expertiza prin care sa se stabileasca daca impulsul imprimat autoturismului pe care l-ati lovit a fost suficient pentru vatamarea pietonului.
Daca vor fi mentionate in certificatul medico-legal 10 zile de ingrijiri medicale, va exista o plangere penala prealabila, va fi angajata raspunderea penala pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa(art 184 din Codul penal).
Pana la citirea actului de sesizare , (rechizitoriul), acesta se poate constitui parte civila, si isi poate cuantifica pretentiile banesti. Impacarea partilor , retragerea plangerii penala inlatura , insa , raspunderea penala , chiar in etapa apelului sau recursului procesului penal.
Chiar daca va veti impaca cu victima si isi va retrage plangerea, nu va fi inlaturata raspunderea penala si nu se va incheia procesul penal in cazul in care ati savarsit o infractiune la OUG 195/2002.
Art 184 al 1 3
ichimuta
buna ziua ! o rugaminte mare am la dumneavoastra: am lovit o persoana pe trecerea de pietoni si victima nu are nici o pretentie , a declarat asta , si ca nu ... (vezi toată discuția)