Buna(nu stiu daca sa scriu "seara" sau "ziua") !
As vrea, daca e cu putinta, sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:
daca, la societatea la care actualmente lucrez, se trimite o adresa de la o banca, prin care li se aduce la cunostinta, ca sunt dator cu o suma oarecare, societatea imi poate opri din salariu, fara existenta unei hotarari judecatoresti, si fara a-si fi luat un angajament in acest sens?
Mai precis, in anul 2002, am avut un card de credit al carui plafon nu l-am achitat. Asta se intampla pe vremea cand eram casatorit, acum fiind divortat. Banca a aflat unde lucrez, mi-a inaintat o somatie de plata catre serviciul financiar, iar acesta imi opreste din salariu o suma , pentru care nu exista o hotarare judecatoreasca sau un angajament de plata. De asemenea, fortele de munca judetene, prin care am obtinut locul de munca, deci au operat in carnetul de munca, au descoperit ca dupa angajare, am primit fara sa mi se cuvina o suma, pe care, in baza unei instiintari similare, o platesc tot din salar. Consider ca nu sunt eu cel vinovat pentru acest lucru...cel vinovat sa plateasca si eventual, pentru pretentii sa ma actioneze in instanta, nu? In conformitate cu art.164 di Codul Muncii, cum stiu eu, nu se poate retine din salariu o suma decat daca pentru aceasta exista o hotatrare judecatoreasca definitiva, chiar daca exista un titlu executoriu in acest sens. Este adevarat? Au dreptate in a-mi retine aceste sume fara incuviintarea mea?
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde!
Art.164 spune ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate doar daca au fost constatate prin Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Alte retineri pot fi efectuate in cazurile si conditiile prevazute de lege.;)
Cand ati semnat contractul pentru cardul de credit ati semnat sigur si un acord pt. a vi se face poprire pe salariu in cazul in care nu achitati suma ridicata si dobanda aferenta ( nu conteaza ca v-ati schimbat locul de munca). Iar indemnizatia de somaj ( banuiesc ca despre asta e vorba) incasata necuvenit aveti obligatia sa o restituiti , chiar daca e greseala vreunui functionar.
Aveati un termen la dispozitie sa contestati somatia de plata , termen prevazut chiar in aceasta hartie. In plus trebuia ca banca sa emita si un titlu executoriu , si sa inceapa formele de executare silita. Daca nu le-ati contestat in timp util , putin probabil sa mai rezolvati ceva , insa puteti sa va adresati instantei , poate mai aveti o sansa. Cu cat trece timpul si nu actionati cu atat pierdeti sansa de a mai face ceva. Desi teoretic de platit tot trebuie sa platiti in final. Doar daca nu a expirat termenul de cerere a datoriei de 3 ani , daca ei nu au intocmit nici un document in perioada aceasta , etc. In plus , ca sa aiba legatura cu divortul ar trebui sa fi cerut in cererea de partaj si partajarea datoriei nu numai a bunurilor , sau sa o faceti daca inca nu ati inceput partajul.
Conf art.164 din Codul Muncii retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului se efectueaza doar in baza unei Hotarari Judecatoresti . Alte retineri se fac in cazurile si in conditiile prevazute de lege. Ori, cand ati incheiat contractul cu banca pt. eliberarea cardului de credit ati semnat si un acord pt. a vi se retine din salariu suma datorata plus dobanda aferenta.
In ceea ce priveste indemnizatia de somaj (banuiesc ca despre asta e vorba) primita necuvenit este firesc sa o restituiti ( o fi greseala unui functionar, dar debitorul sunteti Dvs) .Modul de recuperare este specificat in Legea somajului, art.47: (1) Sumele platite fara temei legal, cu titlu de indemnizatie de somaj, precum si debitele create in conditiile prezentei legi se recupereaza de la persoanele care le-au primit in mod necuvenit, pe baza deciziilor emise de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie de somaj se recupereaza de la beneficiari in termenul general de prescriptie legal.
Retinere salariu
olga2
Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia ... (vezi toată discuția)