avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere din salariu

am un credit cu giranti, la care nu am mai avut posibilitatea sa platesc ultimele 3 rate. Am primit la firma unde sunt angajat o notificare prin care se solicita retineri din salariu. La dosarul de creditare exista adeverinta de salariu in care firma specifica ca nu este de acord ca in caz de neplata sa-mi retina din salariu. Si totusi la plata lichidarii pe Decembrie mi-a fost retinuta 66% din salariu. Motivatia angajatorului este ca au fost la firma girantii arora a inceput sa li se retina sume din pensii, si au amenintat ca actioneaza in instanta firma daca nu-mi retine din salariu. Am precizat conducerii firmei art.164 /2 codul muncii si 563 cod civil, dar mi s-a precizat ca sa procedat la retinere pentru ca firma sa nu fie actionata in instanta. Rog urgent o opinie in acest sens.
Cel mai recent răspuns: jondoe1 , utilizator 09:39, 28 Ianuarie 2011
Art. 164 din Codul muncii interzice retinerile din salariu care au un alt temei decat hotararea judecatoreasca. trebuie sa va adresati instantei
Retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila. Dispozitii speciale privind retinerile din salariu sunt cuprinse si in reglementarile privind colectarea creantelor fiscale cuprinse in Codul de procedura fiscala.

Potrivit art. 164 din Codul muncii “Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege”.

Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite. Mai mult, retinerea daunelor cauzate angajatorului nu poate fi efectuata pe baza oricarui titlu executoriu, ci numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Cod al muncii nu mai retine prevederile referitoare la raspunderea materiala, sau la decizia de imputare si angajamentul de plata. Daca salariatul va prejudiciaza, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu. Si aceasta, chiar daca salariatul este de acord ca a produs un prejudiciu, admite si cuantumul acestuia si este gata sa il plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere salariu olga2 olga2 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia ... (vezi toată discuția)
Retineri asupra salariului unui angajat in urma constatarii unei pagube Loredana_84 Loredana_84 Buna seara, Referitor la art. 254 alin 3 si alin 4 din Codul Muncii, in ce situatie se pot opera popriri asupra salariului unui angajat, in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Creditare salariati nukarela nukarela O societate comerciala intentioneaza ca pentru nerealizarea planului de 100% si implicit neacordarea salariului in proportie de 100% sa crediteze angajatii sai ... (vezi toată discuția)