avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retineri asupra salariului unui angajat in urma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retineri asupra salariului unui angajat in urma constatarii unei pagube

Buna seara,
Referitor la art. 254 alin 3 si alin 4 din Codul Muncii, in ce situatie se pot opera popriri asupra salariului unui angajat, in cazul in care acesta e savarsit o paguba in legatura cu munca pe care o intreprinde, s-a intocmit o nota de constatare, iar salariatul in cauza este de acord cu plata esalonata a sumei in cauza?
Se pot face aceste retineri pe stat de plata? Sau salariatul isi incaseaza remuneratia lunara si ulterior returneaza angajatorului suma pe care au convenit ca acesta sa o achite? Va adresez aceasta intrebare, in ideea ca, am citit undeva ca nicio retinere nu se poate face asupra salariului unui angajat, fara o sentinta judecatoreasca.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 21:40, 6 August 2015
Trebuie sa incheiati un acord cu salariatul in aceasta privinta si in baza lui se pot face retineri din salariu.

Acordul partilor trebuie consemnat intr‑un inscris, din care sa rezulte:
- angajatul recunoaste ca v-a produs o paguba, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
- in ce consta paguba (descrierea prejudiciului);
- cuantumul pagubei si modul de stabilire (evaluarea prejudiciului);
- caile de recuperare a prejudiciului (printr-o singură plată sau în rate lunare si data la care se face aceasta).

Potrivit art. 164 din Codul muncii Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.

Daca salariatul va prejudiciaza, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu. Si aceasta, chiar daca salariatul este de acord ca a produs un prejudiciu, admite si cuantumul acestuia si este gata sa il plateasca.
Conform art. 409 din Codul de procedura civila limitele retinerilor sunt urmatoarele:

pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

\"Ce este de facut intr-o asemenea ipoteza, daca angajamentul de plata pe care salariatul consimte sa il semneze nu mai constituie titlu executoriu, astfel incat nu veti putea face retineri din salariu in temeiul lui?\"

[ link extern ]

SOLUTIA :
administratorul sa l imprumute cu valoarea prejudiciului si sa se oblige in scris sa i plateasca lunar in banca suma XXX , in caz contrar merge in instanta .
CINEVA suporta PREJUDICIUL in NUMERAR !

Eu nu m as complica cu RETINERI in CONTABILITATE .
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
olden, utilizator
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu vasiledumitru vasiledumitru am un credit cu giranti, la care nu am mai avut posibilitatea sa platesc ultimele 3 rate. Am primit la firma unde sunt angajat o notificare prin care se ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)
Retinere salariu olga2 olga2 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie : sunt salariata a unei societati comerciale de transoprt international de marfuri in functia ... (vezi toată discuția)