Potrivit art. 164 din Codul muncii Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Cu exceptia retinerilor din salariu pentru sumele determinate de catre angajator reprezentand impozite si contributii, celelalte retineri se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu si in cadrul procedurii executarii silite.
Daca salariatul va prejudiciaza, acoperirea acestui prejudiciu nu se va mai putea face prin retineri din salariu. Si aceasta, chiar daca salariatul este de acord ca a produs un prejudiciu, admite si cuantumul acestuia si este gata sa il plateasca.
Conform art. 409 din Codul de procedura civila limitele retinerilor sunt urmatoarele:
pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
\"Ce este de facut intr-o asemenea ipoteza, daca angajamentul de plata pe care salariatul consimte sa il semneze nu mai constituie titlu executoriu, astfel incat nu veti putea face retineri din salariu in temeiul lui?\"
[ link extern ]
SOLUTIA :
administratorul sa l imprumute cu valoarea prejudiciului si sa se oblige in scris sa i plateasca lunar in banca suma XXX , in caz contrar merge in instanta .
CINEVA suporta PREJUDICIUL in NUMERAR !
Eu nu m as complica cu RETINERI in CONTABILITATE .