avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor peste granita, fara aprobarea parintilor????+
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor peste granita, fara aprobarea parintilor????+

Buna ziua!

Am o nelamurire in legatura cu urmatoarea situatie: Am un nepotel care mi-a ramas in grija, parintii lui sunt plecati in Italia. Nu am niciun document care sa demonstreze ca el e in grija mea. Parintii baiatului ar vrea sa il ia in aceasta vara in Italia, dar ei nu pot veni in tara si nici procura nu pot sa faca. Singura varianta ar fi sa il duc eu acolo. Intrebarea e: se poate sa il trec granita fara procura? Mai exista vreo modalitate de a-l duce eu la ei? Am uitat sa mentionez ca baiatul e minor, are doar 7 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 26 Iunie 2010
Daca nu pot face nimic, sa lase atunci copilul in pace. As vrea, dar nu pot... nu "imi e greu", nu "costa mult", nu "dureaza", ci nu pot. Categoric, scurt, fara loc de intoarcere.
Surpriza: de putut se poate.
Chestiunile astea categorice nu le-au spus cand au aflat ca vor avea un copil, au descoperit dupa ca nu pot face mare lucru pentru el... atunci sa-l lase in pace si sa-l dea altuia care poate face ceva pentru copilul ala si, mai ales, care il poate creste si iubi tot anul, nu sa-l lase altuia si sa vrea sa-l ia numai pe vara si asta daca nu e efortul prea mare.

Adevarul e ca daca nu sunt legati si tinuti cu forta undeva, deci pot veni si in tara dupa el, esenta e sa vrea. Depinde cat de important e acel copil pentru ei.
Are 7 ani copilul, de ce nu-l iau de tot? Numai pe vara, urmand apoi sa-l abandoneze iar altei persoane... frumos!
Stiu cat de dificil e pentru un copil sa primeasca atentie si iubire cu portia de la parinti? Sa se simta uitat?

Procura pot face la orice autoritate notariala din Italia, sigur sunt si in Sicilia, apoi se traduce in romana si se apostileaza.
Ca sa coste mai putin, pot face o singura procura atat pentru deplasare, cat si pentru pasaportul copilului, insa in mai multe exemplare.
Un copil inseamna efort, ca e nevoie de acte multe tocmai pentru protectia copilului lor si ca e normal sa treaca prin atatea cand au asa o rapundere.
Succes si iertati-ma pentru ton, sunt scandalizata! Va rog sa ne spuneti daca iau copilul pana la urma, multumesc.
Cred ca nu am fost destul de explicita. Nu e vb de abandonare a copilului. Ei au doar cateva luni de cand au plecat. L-ar da acolo la scoala, desi sistemul de invatamant italain e la pamant. Ei stiau ca procura se face doar la ambasada, dar, acum, ca au aflat ca se poate face la orice notar, cu siguranta vor face. Situatia e dificila deoarece ei nu se pot intoarce acum in tara,pentru ca asta ar insemna pierderea locului de munca. Dupa doar 4 luni de cand sunt angajati acolo, e clar ca nu pot pleca. Stiu ca din modul in care am prezentat eu situatia (lapidar şi oarecum superficial) reiese ca parintii nu prea sunt interesati. Dar nu e asa" MUltumesc mult pentru lamurire.
Nu conteaza cat de interesat e un parinte, conteaza cat de mult simte copilul interesul si iubirea lor.
Importanta ca un copil sa fie crescut de parinti nu are nicio legatura cu niciun sistem de invatamant. Nu cunosc niciun caz de copil care sa fi suferit ca sistemul de invatamant in care s-a format e prost, insa copii care sufera dupa parintii lor sunt cu miile in tara asta a noastra...
Faptul ca parintii nu l-au abandonat nu inseamna ca acel copil nu se simte abandonat si nu stiu nici cat de mult bine sau rau ii va face acea vacanta la ai lui... unde cu cine sta, nu cu parintii?
Daca parintii muncesc continuu si nu se pot invoi macar o zi, la ce mai merge copilul acolo, nu inteleg?

Sincer, mie imi pare mai prost sistemul nostru de invatamant.

Oricum, procura aceea va presupune si ea niste costuri (ajunge pe la 70-100 de euro chiar, in functie de urgenta, marime etc.) si e posibil ca, nefacuta cum trebuie, sa fie necesara inca una si-nca una, dupa caz.
In plus, nu e gata pe loc asa cum ar fi fost cea de la ambasada/consulat (urgenta la traduceri inseamna cost suplimentar, presupune si ea cam o zi, mai dureaza si apostilarea 1-3 zile in functie daca autoritatea e locala sau nu).

Asa ca mare atentie la formulari, de aceea colegii v-au recomandat formula cu ambasada/consulatul, ca angajatii de acolo stiu ce e nevoie sa precizeze in text ca sa acopere atat nevoile autoritatilor romane, cat si italiene. Asta era o diferenta in avantajul parintilor.
Ce inseamna o procura "facuta cu trebuie"? Exista formulari standard? Am mai auzit de cazuri in care vamesii nu au acceptat procura, considerand-o inadecvata.
Buna ziua !! Eu am fost in aceeasi situatie doar ca in Spania am fost la consulatul de Barcelona o zii intreaga sa pot face hartiile necesare ( e varza acolo e o rusine) si s-a demonstrat ca am gresit ceva si dupa ce am platit pt fiecare hartie 50-70 euro nu aveau valoare asa ca am consultat un avocat de aici si mi-a spus ca daca fac mamei o imputernicire poate sa o aduca in Spania fara nici o problema . Zis si facut am trimis imputernicirea si copiile necesare dupa actele de identitate mama le a tradus in romaneste si fara probleme au zburat cu primul avion In romania au controlat actele iar dupa aceea nimeni nu a intrebat-o absolut nimic asa ca tot costul de acte s-a redus maxim 100 de euro iar la consulat am cheltuit 300+ drumul 150e Sper sa va fie de ajutor!!

Alte discuții în legătură

Pasaport expirat - intrarea in tara ema222 ema222 buna ziua in luna august am venit in romania sa schimbam pasaportul fetitei mele care expira la sfarsitul lui septembrie aveam la dispozitie o saptamana findca ... (vezi toată discuția)
Pasaport pt copil creatza_ani2008 creatza_ani2008 pt a face pasaport unui copil de 5 luni am nevoie de hotarare judecatoreasca ramasa definitiva prin care minorul a fost incredintat unuia dintre parinti, in ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie minor 14 ani Gogolino Gogolino Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am ... (vezi toată discuția)