avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunderea administratorilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunderea administratorilor

Buna seara! va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema:
sotul meu a fost asociat si administrator intr-un srl impreuna cu inca doi asociati.
Toti trei au avut parti sociale egale ca nr, toti au fost administratori fara ca statutul sa defineasca expres atributiile fiecaruia, pe perioada 2006-februarie 2009, cand sotul meu a vandut partile lui sociale. Acum, in iunie 2010 se desfasoara un control de la finante , serviciul tva si s-au constatat lipsa unor declaratii pt achizitii intracomunitare atat pe parcursul anului 2007, cat si in 2008,2009, 2010. -sume nu foarte mari, s-au achizitionat piese auto, societatea desfasurand activitate de transport. La momentul primelor achizitii am avut un control fiscal si am intrebat daca acele piese trebuie raportate prin declaratia 390 iar inspectorii de atunci au spus ca nu. Societatea are si un contract de consultanta si serv contabile cu o soc de contabilitate care prin contract asigura depunerea decl fiscale. In momentul acesta, probabil ca societatea va primi o amenda pentru nedepunerea decl respective. Va rog sa-mi spuneti daca sotul meu , ca fost asociat si administrator are vreo raspundere?
cum se imparte raspunderea intre administratori?
cum se imparte eventuala culpa, avand in vedere ca aceste declaratii nu au fost depuse atat in mandatul sotului meu cat si in mandatul actualului administrator?
stiu ca administratorii raspund solidar cu societatea, dar raspund si in solidar unii cu altii?
sau actualul administrator poate cere despagubiri societatii care a prestat serv contabile?
Cel mai recent răspuns: elafinta , utilizator 13:34, 26 Iunie 2010
raspunderea ii apartine pana la data expirarii mandatului sau cand a vandut partile sociale, actualul administrator se poate indrepta impotriva societatii de prestari servicii contabile conform contractului pe care l-ati incheiat cu societatea respectiva daca raspunderea pentru prejudiciu suferit ii apartine !
Multumesc pt raspuns. Dar raspunderea ii apartine fiecarui administrator in parte, adica o eventuala amenda se imparte la trei, avand in vedere ca erau trei administratori cu aceleasi drepturi si obligatii? Oricum amenda care se va da va fi si pentru fapte din mandatul actualului administrator. Sotul meu este tras la raspundere doar daca actualul administrator se indreapta impotriva lui in instanta?
da ,numai daca este actionat in instanta poate fi tras la raspundere , procesul verbal si obligatiile de plata suplimentare se semneaza de actualul administrator la momentul prezent!
multumesc foarte mult, mai am o nelamurire: daca din cauza acestei amenzi coroborate cu alte datorii pe care societatea le are in acest moment, se declansaza procedura falimentului, fostii administratori mai pot fi trasi la raspundere ?
sotul meu, ca fost asociat , mai are inca de recuperat sume cu care a creditat societatea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare societate comerciala stefaniaerica stefaniaerica As vrea sa stiu in ce conditii se poate vinde o societate comerciala cu datorii la stat si daca dupa vanzare asociatii si administratorul mai au vre-o ... (vezi toată discuția)
Raspunderea solidara inainte de faliment? robertaa29 robertaa29 as vrea sa ma ajute si pe mine cineva. pot finantele sa atraga raspunderea solidara administratorului inainte ca firma sa intre in faliment? si mai ales la un ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni carbocry carbocry In cadrul unei soc.comerciale detin 27% din partile socialeale firmei.Restul de 73% din partile sociale apartin ; 60% Dir.general,10% unui pensionar,iar restul ... (vezi toată discuția)