avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesionare actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesionare actiuni

In cadrul unei soc.comerciale detin 27% din partile socialeale firmei.Restul de 73% din partile sociale apartin ; 60% Dir.general,10% unui pensionar,iar restul de 3% altor 2 actionari.
Dir.general vrea sa-mi cesioneze partile sociale ce le detine,dar,societatea are creante de cca.100.000 Ron. Intrebarea mea este:
-daca accept acest lucru ma fac responsabil de acele creante...sau cum pot sa preiau aceaste parti sociale de la momentul cesionarii fara a purta raspunderea creantelor.
Mentionez faptul ca societatea este SRL.
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2011
carbocry, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 14:13, 19 Iulie 2011
- mai intai trebuie sa clarificam cateva ''necunoscute''. Daca aceasta soc.comerciala are parti sociale inteleg ca este un SRL, deci nu sunt actionari ci societatea are asociati. Acesti asociati sunt directorul, un pensionar si alti 2 asociati. Daca directorul vrea sa va dea acele parti sociale inseamna ca el vi le cedeaza iar dvs le veti ceziona. Prin actul de cesiune, care o sa fie semnat si de ceilalti asociati, puteti prevedea acest lucru, desi raspunderea in caz ca se intampla ceva este in solidar.
SUCCES!
Pentru creantele societatii raspunde societatea, nu asociatii. Societatea datoreaza, nu asociatii.
Doar daca asociatii au semnat si in numele propriu ca si giranti, vor fi obligati sa preia restul ce nu se poate acoperii din patrimoniul firmei. Daca directorul a semnat in numele sau ca si girant, el va ramane girant si dupa cesionare.

Pentru creantele create poate fi eventual tras la raspundere administratorul sau persoanele care se dovedesc a fi vinovate de savarsirea unor fapte ilegale.
Directorul imi cedeaza mie partea lui de parti sociale(60%),astfe eu as detine cea mai mare parte de parti sociale din societate,el vrea sa se retraga.In cazul acesta...el fiind administratorul societatii,urmeaza ca eu sa devin administrator.In cazul acesta cine poate fi tras la raspundere pentru datoriile cumulate de societate? Mentionez ca societatea nu are datorii la stat si a avut profit in fiacare an,datorii are la terti.
1. Daca administratorul nu mai este asociat, el poate ramane administrator.
2. Daca preluati partile sociale, nu trebuie sa deveniti administrator. Poate fi si altcineva, chiar o persoana care nu este asociata.
3. Pentru perioada cat a fost administrator poate fi doar acesta la raspundere daca a comis ilegalitati. Daca datoriile s-au acumulat fara a comite ilegalitati, atunci nimeni nu poate fi tras la raspundere, raspunde societatea in limita patrimoniului ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firme cu datorii ContSters28686 ContSters28686 Firmele de pe net care preiau firme cu datorii la stat sunt ok? Adica se poate vinde o firme cu datorii la stat unor actionari care vor sa o redreseze si sa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cesiunea firmei maximtgv maximtgv Buna ziua, detin o societate cu 2 asociati 50%-50%. Acum din anumite probleme aparute intre noi dorim sa cesionam partile altuia. Intrebarea mea este in ce ... (vezi toată discuția)
Vanzare societate comerciala stefaniaerica stefaniaerica As vrea sa stiu in ce conditii se poate vinde o societate comerciala cu datorii la stat si daca dupa vanzare asociatii si administratorul mai au vre-o ... (vezi toată discuția)