avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firme cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firme cu datorii

Firmele de pe net care preiau firme cu datorii la stat sunt ok?
Adica se poate vinde o firme cu datorii la stat unor actionari care vor sa o redreseze si sa plateasca datoriile?
Este vreo problema in astfel de tranzactii?
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 18:08, 24 Iulie 2011
problema este ca cei care vind o fac ca sa scape de contabilitatea in forma fizica astfel incit sa nu se poata depista eventualele infractiuni de evaziune fiscala sau sa fie imposibila atragerea raspunderii persoanale in caz de faliment.

desi operatiunile sunt legale, scopul lor este ilegal. Oricum, raspunderea penala este personala si incumba celui care a savirsit infractiunea, indiferent cine este asociat / admin la momentul descoperirii infractiunii.

exista un risc legal, insa exista metode de a o face astfel incit acest risc sa fie diminuat. Evident ca si costurile sunt pe masura, dar nu cei pe care ii gasiti in ziare o pot face :)

insa nu uitati ca este o operatiune cu un scop ilegal.
Este perfect legal sa vinzi firma care are datorii.
Un asociat care isi vinde partile sociale/actiunile nu poate fi tras la raspundere doar daca a comis el personal ilegalitati.
Dar acest lucru este greu de facut, de obicei ilegalitatile le comite administratorul. Acesta are sansele cele mai mari sa fie tras la raspundere, intrucat el administreaza patrimoniul societatii, el are obligatia de a face actele in numele firmei.
nu e ok trebuie sa lucrati cu un avocat foarte bun cand predati o firma sa nu fi ti acuzat de BANCRUTA frauduloasa, atentie! si ca asociat trebuie sa aveti grija cand se preia active de la alta firma, nu e de joaca, se practica multe dar peste minim 3 ani dau cu totii socoteala.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
ovidiu7676, utilizator
ovidiu7676 a scris:

nu e ok trebuie sa lucrati cu un avocat foarte bun cand predati o firma sa nu fi ti acuzat de BANCRUTA frauduloasa, atentie! si ca asociat trebuie sa aveti grija cand se preia active de la alta firma, nu e de joaca, se practica multe dar peste minim 3 ani dau cu totii socoteala.


Din pacate trebuie sa va contrazic. Ca si detinator de actiuni la o renumita firma care a dat faliment nu am fost tras nici o data la raspundere pentru ca mi-am vandut partile/actiunile inainte ca firma sa dea faliment. In schimb administratorii, respectiv conducerea a fost sanctionata.
Un asociat, adica o persoana care a pus bani intr-o firma raspunde pana la valoarea aportului adus. Nici mai mult nici mai putin. Doar daca a comis fapte care au dus la faliment poate fi tras la raspundere.
oricum raspunzi de datorii

Alte discuții în legătură

Vanzare societate comerciala stefaniaerica stefaniaerica As vrea sa stiu in ce conditii se poate vinde o societate comerciala cu datorii la stat si daca dupa vanzare asociatii si administratorul mai au vre-o ... (vezi toată discuția)
Asociatul care se retrage din firma "scapa" de datorii ? ionescu gabriela ionescu gabriela Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema : Sunt asociat unic si administrator in firma X. Firma are o datorie la stat de 13000 ron ... (vezi toată discuția)
Vindere de firma simo34 simo34 vreau sa stiu daca pot vinde o firma cu datorii la stat si ce riscuri sint dupa vinderea ei (vezi toată discuția)