avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Optiuni sector privat contra criza
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Optiuni sector privat contra criza

1. De ce doar sectorul de stat s a sustina masurile drastice de aparare impotriva falimentului statului? Se poate cere ajutorul sectorului privat, dar cum?
Evident nici un patron nu va da bani de bunavoie iar in momentul in care e fortat cu taxe marite va apela la economia subterna (neagra). Sa nu uitam romanul este mai presus de toate inventiv.
Ce sector privat are cu adevarat bani in orice situatie? Bancile.
Nu este solutia salvatoare dar poate ajuta la diminuarea procentul cu care se preconizeaza a fi afectat sectorul de stat (de exemplu in loc sa fie scazut salariul bugetarului cu 25% doar de 23%).
Diferenta de procent (dupa caz intre 1% - 2%) poate fi recuperate prin asistenta sectorului privat, mai specific bancile.
Statul poate solicita ajutorul si asistenta acestui sector pentru a diminua efectul negativ al crizei. Sa punem umarul impreuna. Evident nimic nu e pe gratis. Statul poate deveni un client corporate al intregului sistem bancar din Romania, depunand lunar suma aferenta salariilor bugetare si pensiilor (cu o luna inainte) in depozit bancar pe o luna, cu dobanda de 10,50 % pe an. Poate depune si alte fonduri bugetare (cele alocate investitiilor preconizate a a fi efectuate in minim 1 luna de exp.) in aceleasi conturi pentru a mari suma.
In acelasi timp poate actiona pe diverse piete de capital europene sau mondiale ca si client cumparand obligatiuni pe o luna (cele mai sigure evident si cu castigul cel mai mic), sau pe pietele bancare europene sau mondiale. Acest lucru este posibil evident in functie de legistalatia internationala (nu stiu daca un stat poate deveni in mod liber client al pietelor bancare si de capital in orice loc al lumii doreste). Procentul lunar ce se poate recupera din cele 25% ce afecteaza aparatul bugetar este mic (intre 0,87% pe luna in cazul aplicarii doar pe piata bancara romaneasca depozite pe o luna 10,50% pe an sau poate ajunge si la 2% in functie de algerea statului, sa fie actor si e piete bancare si de capital europene sau mondiale, in modul descris anterior.
2. Ce sa mai vorbim de ajutorul din partea populatiei care poate fi util. Statul poate emite obligatiuni cu scadenta cand stabilesc specialistii cum ca s-ar redresa economia si astfel s-ar imprumuta practic de la populatie. Evident ar trebui sa faca o derograre de la principiul impozitarii la tot ce are forma de venit si cat o fi de mica dobanda pentru obligatiunile acelea macar sa nu o impoziteze si astfel, oamenii in loc sa faca depozite la banci vor alege sa investeasca in acele obligatiuni. Asta evident doar daca mai a ramas o farama de incredere a acestor oameni in statul roman …
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:29, 27 Iunie 2010
Sa fiti convinsa ca toate aceste aspecte sunt cunoscute de finantisti si unele din ele chiar puse in practica. Daca nu toate, inseamna ca unele din aceste aspecte, in circuitul banilor, ar fi inutile sau imposibil de pus in practica.

Si mai presus de toate, ca statul se imprumuta dintr-un loc sau altul nici nu mai are importanta, importanta pragmatica o are dobanda cu care se imprumuta si, in aceeasi masura, conditiile cu care sunt imprumutati banii.
Niciun creditor nu-ti va da bani fara garantii solide, mai ales acum, nici chiar populatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor depusi la cec in perioada rsr. andrej andrej Buna ziua. Parintii mei, bunicii mei si multi altii au depus bani la CEC (in perioada RSR) in schimbul carora am primit acele \"obligatiuni la purtator\". ... (vezi toată discuția)
Am de rezolvat doua teme la contabilitatea bancara, ma poate ajuta cineva?va rog!!! alialialiali alialialiali Tema 1: Contabilitate bancară Sa se inregistreze in contabilitatea băncii urmatoarele operatiuni: - Se majoreaza capitalul social al institutiei de ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume depuse la cec lelia1952 lelia1952 Familia mea detine patru carnete cec in valoare de 100 000 lei vechi fiecare din 15 nov 1996. As dori sa stiu daca avem dreptul la despagubiri si daca da, care ... (vezi toată discuția)