avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vindere uscator blok
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vindere uscator blok

suntem 14 apartamente pe scara ,la parter avem un uscator de blok,vecinul de la parter detine 2 apartamente ,unul dintre apartamente invecinanduse cu uscatorul blocului,el ne a propus la toti locatari scari sa i vindem lui uscatorul,dar ne a oferit un pret inacceptabil pentru noi ,intre timp deoarece blocul e cu acoperis si acesta e intro stare deprorabila am facut sedinta pe scara si am hotarat ori ca contribuim cu o anumita suma pentru reabilitarea acoperisului ori sa vindem uscatorul la pretul pietei ,acest vecin de la parter nu e de acord nici sa participe cu suma respectiva si nici sa fie de acord sa vindem uscatorul cu pretul pietei,ne a zis ca ori il vindem lui cu cat vrea el ori nu il vindem nimanui si nici nu o sa acoperim blocul.va rog sa mi spuneti cum putem sa l obligam ori sa achite suma pentru reparatii ori sa putem vinde uscatorul altei persoane decat el care ne ofera pretul pietei.
Cel mai recent răspuns: realplayer , utilizator 14:49, 27 Iunie 2010
De oblgat sa vindeti uscatoria, nu-l puteti obliga.
- uscatoria este proprietate comuna si in ea fiecare proprietar are o cota-parte indiviza, inclusiv vecinul de la parter.
- in alta ordine de idei, ca sa vindeti uscatoria trebuie sa faceti toti proprietarii act de vanzare-cumparare la notar si concomitent sa vi se emita si anexe la contractele Dv. initiale cu scaderea acelei cote-parti din suprafata proprietatii fiecaruia dintre proprietari egala cu cea pe care o instrainati prin vanzare.

De obligat sa participe la reparatia acoperisului puteti sa-l obligati, deoarece reparatia partilor comune din condominiu revine proprietarilor, conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Deci suma de plata se pune pe lista si trebuie sa o achite, in caz contrar intra in restanta, se penalizeaza si daca depaseste 90 de zile de neplata poate fi actionat in judecata pentru recuperarea debitului. Daca nici asa ceva nu vrea, se poate apela la executorul judecatoresc....si va plati cat nu face...ambitia lui!
Acel uscator este un spatiu comun si nu puteti sa-l vindeti. Conform legii 230/2007 si a normelor de aplicare un spatiu comun poate fi folosit de terti pe baza de contract de inchiriere sau concesionare.
Asa ca puteti sa-l inchiriati vecinului dv si acesta sa plateasca lunar o suma la asociatie, care suma se va inregistra in fondul de reparatii.
Reparatia acoperisului este reglemenata tot de lege. Administratorul are sarcina sa caute cateva firme care pot sa repare si prezinta intr-o sedinta de comitet ofertele acestora pe baza de deviz estimativ de lucrari. Comitetul executiv decide cu ce firma se realizeaza lucrarea. Valoarea devizului se repartizeaza pe toti proprietarii pe coata indiviza (calculata in functie de suprafata utila a apartamentelor). Se afiseaza sumele pe lista de plata. Se incaseaza banii si se face lucrarea, cu facturi, receptie...
Cine nu plateste este penalizat ca pentru orice restanta.
Dupa 90 de zile de intarziere se poate actiona in judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
Adriantot, moderator
adriantot a scris:

Acel uscator este un spatiu comun si nu puteti sa-l vindeti. Conform legii 230/2007 si a normelor de aplicare un spatiu comun poate fi folosit de terti pe baza de contract de inchiriere sau concesionare.

sa inteleg atunci ca miile de uscatorii vandute in intreaga tara , au fost vandute ilegal? nu se poate vinde nici cu acordul tuturor proprietarilor?
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
realplayer, utilizator
De la caz la caz , acele uscatorii vandute pana acum pot fi oricand revendicate de proprietari in instanta. Depinde cand sau vandut, ce prevedea legislatia de atunci, daca a avut acordul tuturor proprietarilor, daca s-au facut modificari ale actelor de proprietate ale tuturor apartamentelor prin modificarea cotei indivize...
Acum legea 230/2007 prevede:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
deci, inteleg ca daca sa vandut cu acordul tuturor proprietarilor, trebuiau facute si modificari in actele de proprietate ale tuturor apartamentelor??
va intreb acest lucru deoarece stiu ca in scara parintilor mei sa vandut uscatoria (cu acordul tuturor proprietarilor),dar nu sau facut aceste modificari in actele de proprietate:;
daca un proprietar vinde un apartament si in actul de proprietate este trecut inca acxea cota parte ,practic cumparatorul devine proprietar pe acea cota parte din uscatorie???
va multumesc anticipat pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Acoperis bloc ContSters54942 ContSters54942 Buna ziua! Va prezint in continuare o situatie parca tipic romaneasca din repertoriul “Ca la noi, la nimeni” X-(: in decembrie 2007 am ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis mansarda bloc cristian82 cristian82 Buna ziua, acum aproximativ un an ne-am mutat in apartamentul situat la mansarda unui bloc cu 6 etaje. Blocul este o constructie din anii \'90, iar ... (vezi toată discuția)