avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ?

Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi....

Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi raspundeti ! Am doua apartamente la parter, pe partea apt. cu 3 camere este o uscatorie, doi pereti din apartamentul meu, compun jumatate din uscatorie, toate cele 16 familii am hotarat acum 3 ani sa vindem uscatoria, evident o cumpar eu, am scos banii din banca, am adunat toate semnaturile necesare, CNP, nume prenume fiecare familie din CF colectiv....s-a facut sedinta de bloc, s-a hot. sa se faca niste lucrari importante, iar banii care vor ramane sa fie impartiti, insa, se opune O SINGURA VECINA DE LA ETAJUL 2, deoarece nu vrea sa contribui la repararea acoperisului de la etj.4, refacerea beciurilor care sunt cu apa. Aceasta vecina dupa terminarea sedintei de bloc s-a dus la cateva babe din bloc si le-a oferit 12 milioane pentru a cumpara EA uscatoria, deoarece era invidioasa ca eu am doua apartamente in acel bloc, ambele la parter ! A facut cu ele contract de vanzare cumparare de mana...Acele babe mie mi-au dat semnatura si serie C.I...iar banii i-a luat de la cealalta, deoarece le-a convins pe babe ca nu tr sa contribuie la reparatii.AU TRECUT 3 ani de atunci, respectiva vecina a platiti si restul vecinilor cate 12 mil lei, EU MA OPUN CU CELE DOUA APARTAMENTE si inca o vecina care este tot la parter ! AU TRECUT 3 ANI de atunci, timp in care nu am fost chemati in instanta, nu cred ca si-a intabulat cotele cumparate. MA OPUN IN CONTINUARE deoarece consider ca TREBUIE SA FIE A MEA, intrucat aptm meu este singurul cu 3 camere din acel bloc, are cea mai mare suprafata, este lipit doar acesta de uscatorie, plus celalalt apartament tot al meu *mostenire de la parinti mei* este cu 2 camere. MA OPUN EU CU CELE 2 APARTAMENTE SI VECINA. POATE EA SA VANDA FARA SA MA INTREBE SAU SA CHEME IN INSTANTA ? SE VA PUTEA INTABULACU ACEASTA USCATORIE DOAR PE COTELE CUMPARATE ?? AU TRECUT 3 ANI DE ATUNCI, MAI SUNT VALABILE CONTRACTELE INCHEIATE ATUNCI SI UN AN DUPA ? Va rog din suflet sa-mi raspundeti. Am auzit zilele trecute ca ar vinde....Fiind o coproprietate comuna pe cote parti, parerea mea ar fi ca ARE NEVOIE DE MINE si cealalta vecina. Cum pot fi eu considerata in instanta, O SINGURA PERSOANA CARE SE PUNE, chiar daca sunt proprietara a doua aptm din acel bloc (eu, impreuna cu sotul ) ? Cum se considera, doar o singura persoana care se opune ??? ASTEPT RASPUNS ! MULTUMIRI ANTICIPATE
Cel mai recent răspuns: marius cioca , utilizator 01:01, 2 Aprilie 2009
Nu, nu este posibila vanzarea in conditiile in care nu este intrunita unanimitatea de vointa a coproprietarilor. Daca aceasta incapere este la acest moment ocupata, se va pune problema evacuarii ocupantilor. Exista cateva chestiuni tehnice pe care va trebui sa le urmareasca avocatul ce va formula apararile in cauza: in mod normal, o asemenea actiune ar trebui sa fie introdusa de catre toti coproprietarii, insa cum mare parte dintre acestia si-au dat acodul, atunci nu ramane decat posibilitatea de a formula singur o asemenea actiune: in sustinerea admisibilitatii unei asemene aactiuni in evacuare, va trebui invocat ca esti impiedicat sa folosesti o incapere a imobilului care se afla in coproprietate fortata si careia i s/a schimbat destinatia, fara a exista acordul tuturor coproprietarilor. Nu cred, decat daca notarul ce a instrumentat a fost in eroare, ca a putut fi perfectat un asemenea act la notariat< chiar si incheiat, un asemenea act este anulabil. Sper ca informatiile sa va fie de folos!
multumesc foarte mult d-le Constantin pentru incurajari !

Nu este ocupata nici de catre aceasta persoana care a cumparat majoritatea cotelor, ale mele cu care ma opun in continuare si mai e o vecina, in prezent este goala, uscatoria - nu a facut nimic cu ea, insa are numai ea cheile, este proprietara fara acte legale, dar cu banii dati vecinilor nostrii, cu care nu mai vorbeste in prezent. Oricum voi solicita de la CF un extras de carte funciara colectiva, mai ales ca aceasta uscatorie nu se afla la vremea de acum 3 ani nicaeri in cf colectiv ! Dar dupa cum spun vecinii vrea sa o vanda, probabil sa inteleg ca ar putea-o vinde doar daca fraiereste pe cineva, nu ? Cel care o va cumpara, nu are nevoie de mine de acordul meu pentru cele 2 aptm ale mele ? Este dureros sa ai semnatura tuturor vecinilor ptr. a o cumpara, iar apoi cineva sa fraiereasca niste batrane, dandu-le banii, acele batrane mi-au dat mie acordul mai intai, iar apoi s-au razgandit vazand banii...si eu vroiam sa dau banii personal oamenilor, insa cei de la etj 4 nu au fost deacord pana nu se reyolva acoperisul si beciurile cu apa !!! aSTFEL INCAT AM RAMAS CU SEMNATURILE SI ACORDURILE TUTUROR IANFARA DE ACEASTA PERSOANA ! Durerea este ca la parter eu sunt singura cu apartamentele si chiar unul este lipit de aceasta uscatorie, de aceea o vroiam ! Insa sper ca va incepe actiunea in instanta ptr. intabulare iar eu ma voi preyenta si imi voi spune punctul de vedere. PROBLEMA E CA SE INTAMPLA PUR SI SIMPLU MINUNI SI IN INSTANTE, DEPINDE DE FIECARE JUDECATOR, UNII SE GANDESC CA E TOTUSI O COPROPRIETATE COMUNA SI NU POATE NIMENI RAMANE IN INDIVIYIUNE..altii...nu tin cont ca se opune unul singur sau chiar si doi ! Dat-mi un sfat, ce pot face ??? EA SE POATE INTABULA NUMAI CU COTELE CUMPARATE IN CF ???? MULTUMIRI ANTICIPATE !!
Din situatiile prezentate inteleg ca uscatorul nu i s-a dat o alta intrebuintare, dar nici nu poate fi folosit ca uscator de catre proprietarii de drept, adica toti proprietarii din scara, fiind ocupat abuziv de cate unul dintre proprietari care pretinde ca l-a cumparat. Acest lucru denota ca proprietara nu detine nici-un act de proprietate asupra spatiului, altfel ar fi procedat la modificari, l-ar fi vandut, etc.
Avand in vedere aspectele prezentate in topic, inseamna ca nici dvs. nu veti reusi sa il cumparati deoarece proprietarul despre care faceti vorbire nu va fi de acord cu vanzarea uscatorului, precum si ceilalti proprietari care au primit sume de bani in vederea cedarii partii lor de proprietate indiviza.
Pe de alta parte, sumele de bani obtinute prin vanzarea unui spatiu comun se folosesc de regula, de proprietari pentru imbunatatirea confortului spatiilor comune ramase (casa scarii, subsol, terasa, etc.) - in acest caz sumele obtinute nu se supun impozitarii. Ori, dupa cum ati afirmat cativa proprietari au primit deja niste sume de bani si nu stiu daca au platit impozit pe venit! Treaba complicata... este posibil ca proprietarul cu initiativa cumpararii sa ramana si fara banii dati. Sunt de acord cu di. Constantin care va sfatuieste sa formulati o actiune in instanta, impreuna cu cei care nu au fost de acord cu vanzarea spatiului, dar dupa cum am spus, nici dvs. nu veti putea sa cumparati acel spatiu pentru ca, la fel, nu veti avea unanimitatea de vointa a coproprietarilor, asfel incat v-a trebui sa va decideti ce faceti cu acel spatiu intr-o adunare a proprietarilor. Oricum, asteptam si sfaturi mai competente din partea unui jurist.
Cu stima, Adam Grecu.
Uscatoria apartine tuturor proprietarilor, in cota parte indiviza. Daca ne luam dupa L 230, "
ART. 3
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;",

Vedem ca proprietatea individuala + cota parte indiviza constituie o unitate de proprietate imobiliara. Aceasta unitate de proprietate ar trebui sa nu poata fi dezmembrata, asadar nu ar fi posibila cedarea / vinzarea cotei parti de uscator decit impreuna cu proprietatea individuala, adica odata cu apartamentul.

De asemenea, intr-un contract de vinzare cumparare se regaseste cota parte indiviza ca " coproprietate perpetua si fortata"... Daca ar fi posibila renuntarea la cota parte indiviza, multi s-ar bucura... nu ar mai plati reparatii la instalatii, curatenie, pierderi de apa, caldura si altele ...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2008
gaskoe, utilizator
gaskoe... asa este, insa in practica se intampla cu totul altfel. in zona mea - Iasi, se vand uscatoare "la greu". se pare ca daca exista intelegere intre coproprietari, notarul public "face cartile" si astfel toata lumea este multumita.

Alte discuții în legătură

Pot folosi uscatoria daca m-am opus vanzarii ? spiridus spiridus Buna seara, Intr-o scara cu 19 apartamente, doi proprietari, a 2 aptm., s-au opus la vanzarea de acum 3 ani, restul fiind de acord si chiar primind suma de ... (vezi toată discuția)
Vanzare uscatorie bloc spiridus spiridus Buna seara ! Doresc si eu o baza legala in care se specifica faptul ca, o uscatorie lipita de un apartament, nu poate fi vanduta decat impreuna cu acel ... (vezi toată discuția)