Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi....
Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi raspundeti ! Am doua apartamente la parter, pe partea apt. cu 3 camere este o uscatorie, doi pereti din apartamentul meu, compun jumatate din uscatorie, toate cele 16 familii am hotarat acum 3 ani sa vindem uscatoria, evident o cumpar eu, am scos banii din banca, am adunat toate semnaturile necesare, CNP, nume prenume fiecare familie din CF colectiv....s-a facut sedinta de bloc, s-a hot. sa se faca niste lucrari importante, iar banii care vor ramane sa fie impartiti, insa, se opune O SINGURA VECINA DE LA ETAJUL 2, deoarece nu vrea sa contribui la repararea acoperisului de la etj.4, refacerea beciurilor care sunt cu apa. Aceasta vecina dupa terminarea sedintei de bloc s-a dus la cateva babe din bloc si le-a oferit 12 milioane pentru a cumpara EA uscatoria, deoarece era invidioasa ca eu am doua apartamente in acel bloc, ambele la parter ! A facut cu ele contract de vanzare cumparare de mana...Acele babe mie mi-au dat semnatura si serie C.I...iar banii i-a luat de la cealalta, deoarece le-a convins pe babe ca nu tr sa contribuie la reparatii.AU TRECUT 3 ani de atunci, respectiva vecina a platiti si restul vecinilor cate 12 mil lei, EU MA OPUN CU CELE DOUA APARTAMENTE si inca o vecina care este tot la parter ! AU TRECUT 3 ANI de atunci, timp in care nu am fost chemati in instanta, nu cred ca si-a intabulat cotele cumparate. MA OPUN IN CONTINUARE deoarece consider ca TREBUIE SA FIE A MEA, intrucat aptm meu este singurul cu 3 camere din acel bloc, are cea mai mare suprafata, este lipit doar acesta de uscatorie, plus celalalt apartament tot al meu *mostenire de la parinti mei* este cu 2 camere. MA OPUN EU CU CELE 2 APARTAMENTE SI VECINA. POATE EA SA VANDA FARA SA MA INTREBE SAU SA CHEME IN INSTANTA ? SE VA PUTEA INTABULACU ACEASTA USCATORIE DOAR PE COTELE CUMPARATE ?? AU TRECUT 3 ANI DE ATUNCI, MAI SUNT VALABILE CONTRACTELE INCHEIATE ATUNCI SI UN AN DUPA ? Va rog din suflet sa-mi raspundeti. Am auzit zilele trecute ca ar vinde....Fiind o coproprietate comuna pe cote parti, parerea mea ar fi ca ARE NEVOIE DE MINE si cealalta vecina. Cum pot fi eu considerata in instanta, O SINGURA PERSOANA CARE SE PUNE, chiar daca sunt proprietara a doua aptm din acel bloc (eu, impreuna cu sotul ) ? Cum se considera, doar o singura persoana care se opune ??? ASTEPT RASPUNS ! MULTUMIRI ANTICIPATE
nu este decat o instrainare voalata si aceasta...este o gaselnita...dar asta nu inseamna ca daca se poate inventa o asemenea gaselnita...se poate ajunge ca prin schimbarea destinatiei a tot ce inseamna proprietatate comuna sa se instraineze tot...din moment ce se ajunge la instrainare...tot aia este...
o uscatorie se poate da cu acordul tuturor...numai in folosinta unui proprietar sau chiar a unui tert...atat. o folosinta pe mai putin de 5 ani...pentru ca daca este fara durata ... este un act nul...iar daca este mai mare de 5 ani...devine act de dispozitie si iarasi iesim din lege...act nul.
desi nu mai e de actualitate, ma bag si eu in acest subiect. ce ma deranjeaza enorm cand citesc raspusurile la intrebarile unor oameni nepregatiti pe care le dau (sau ar trebui sa le dea) niste oameni pregatiti (sau calificati) in domeniul juridica, este ca foarte multe bat campii. de pilda ultimul dee dinaintea mea. ca sa nu se mai oboseasca vreau sa-i spun ca Coproprietatea fortata si perpetua are ca obiect un bun sau anumite bunuri care, prin natura lor, pot si sunt folosite in mod permanent de doi sau mai multi proprietari, neputand fi impartite. Daca sunt impartite, aceste bunuri, de regula, devin improprii folosintei careia i-au fost destinate. adica, cu alte cuvinte, nu poti impartii peretii unui bloc si deasemenea nu-i poti vinde, darma sau, stiu eu, modifica in vreun fel. pe de alta parte, uscatorul se incadreaza ca drept de proprietate pe cote-parti obisnuita sau temporara si poate inceta prin imparteala sau partaj, inclusiv prin vindere sau cedare.
intradevar in cazul de mai sus trebuie semantura TUTUROR PROPRIETARILOR. e de semestrul I anul I de drept civil.
Legea 230/2007
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune.
Iar in Norme se specifica :
Art. 23. - Spaţiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.
Prin contract de inchiriere, folosinta sau concesionare (pana la 49 de ani conform legislatiei), toata lumea ramine cu aceeasi cota indiviza (raman proprietari si pe acest spatiu) si toata lumea o si foloseste efectiv prin sumele incasate de asociatie prin oricare din aceste contracte. Aceste sume se constituie ca venituri ale asociatiei si se repartizeaza conform cotei indivize in fondul de reparatii al fiecarui proprietar. Poate beneficia si proprietarul care vinde peste 1 an si cel care cumpara peste un an, spre deosebire de vanzare (care nu este prevazuta in lege) unde beneficiaza numai cel care vinde , nu si cel care cumpara peste o luna.
Despre atomi se discuta mai pe larg la fizica, sau la chmie. Si acolo exista foarte multe iesiri ale lor din cota indiviza.
De ce n- am privi casa scarilor ca fiind un drum de servitute. Asa cum exista proproetate in indiviziune exista si iesiri din indiviziune, etc(iertati- ma ca am inceput sa bat campii, dar la ora asta nu ma mir-)