Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi....
Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi raspundeti ! Am doua apartamente la parter, pe partea apt. cu 3 camere este o uscatorie, doi pereti din apartamentul meu, compun jumatate din uscatorie, toate cele 16 familii am hotarat acum 3 ani sa vindem uscatoria, evident o cumpar eu, am scos banii din banca, am adunat toate semnaturile necesare, CNP, nume prenume fiecare familie din CF colectiv....s-a facut sedinta de bloc, s-a hot. sa se faca niste lucrari importante, iar banii care vor ramane sa fie impartiti, insa, se opune O SINGURA VECINA DE LA ETAJUL 2, deoarece nu vrea sa contribui la repararea acoperisului de la etj.4, refacerea beciurilor care sunt cu apa. Aceasta vecina dupa terminarea sedintei de bloc s-a dus la cateva babe din bloc si le-a oferit 12 milioane pentru a cumpara EA uscatoria, deoarece era invidioasa ca eu am doua apartamente in acel bloc, ambele la parter ! A facut cu ele contract de vanzare cumparare de mana...Acele babe mie mi-au dat semnatura si serie C.I...iar banii i-a luat de la cealalta, deoarece le-a convins pe babe ca nu tr sa contribuie la reparatii.AU TRECUT 3 ani de atunci, respectiva vecina a platiti si restul vecinilor cate 12 mil lei, EU MA OPUN CU CELE DOUA APARTAMENTE si inca o vecina care este tot la parter ! AU TRECUT 3 ANI de atunci, timp in care nu am fost chemati in instanta, nu cred ca si-a intabulat cotele cumparate. MA OPUN IN CONTINUARE deoarece consider ca TREBUIE SA FIE A MEA, intrucat aptm meu este singurul cu 3 camere din acel bloc, are cea mai mare suprafata, este lipit doar acesta de uscatorie, plus celalalt apartament tot al meu *mostenire de la parinti mei* este cu 2 camere. MA OPUN EU CU CELE 2 APARTAMENTE SI VECINA. POATE EA SA VANDA FARA SA MA INTREBE SAU SA CHEME IN INSTANTA ? SE VA PUTEA INTABULACU ACEASTA USCATORIE DOAR PE COTELE CUMPARATE ?? AU TRECUT 3 ANI DE ATUNCI, MAI SUNT VALABILE CONTRACTELE INCHEIATE ATUNCI SI UN AN DUPA ? Va rog din suflet sa-mi raspundeti. Am auzit zilele trecute ca ar vinde....Fiind o coproprietate comuna pe cote parti, parerea mea ar fi ca ARE NEVOIE DE MINE si cealalta vecina. Cum pot fi eu considerata in instanta, O SINGURA PERSOANA CARE SE PUNE, chiar daca sunt proprietara a doua aptm din acel bloc (eu, impreuna cu sotul ) ? Cum se considera, doar o singura persoana care se opune ??? ASTEPT RASPUNS ! MULTUMIRI ANTICIPATE
Am auzit despre astfel de situatii si in urbe la mine, dl. Adam Grecu, insa, cu toate "intelegerile" intre coproprietari, pe la notariat sau pe la coltul blocului, daca intr-o buna zi se muta intr-un apartament un nene plin de bani si cu mult timp la dispozitie, plimba prin judecati toata asociatia, cu proprietari si notari la un loc, si, daca e dispus sa ajunga cu legea pina in pinzele albe... cei care au investit in uscatorii, mansarde si alte asemenea giumbuslucuri, vor avea suprize... nu tocmai placute.
as vrea sa spun de la bun inceput ca ma uimeste faptul ca cineva care este jurist poate spune ca teoria este teorie dar practica ne omoara, adica teoria nu conteaza, atat timp cat in practica este permisa vanzarea proprietatii comune fortate.
este evident ca nici cu acordul tuturor coproprietarilor, acord unanim, nu se poate INSTRAINA PROPRIETATEA COMUNA FORTATA, din moment ce aceasta nu poate fi instrainata ca si cota parte decat odata cu instrainarea bunului principal, in speta, apartamentul.
mai mult, din moment ce asociatia de proprietari este o persoana juridica care are obiect de activitate impus de lege, iar nu ales, deci, fara posibilitatea de largire sau de schimbare, iar acest obiect de activitate consta in administrarea si gestionarea proprietatii comune, rezulta ca orice act care excede unui act de administrare si gestionare este facut cu incalcarea principiului capacitatii de folosinta si, prin urmare, este lovit de nulitate absoluta, care poate fi invocata in orice moment, oricand, de catre oricine, care justifica un interes in sens procesual civil.
De aceea, este absolut corect ceea ce s a scris de catre un utilizator mai sus, in sensul ca, oricand un nou proprietar, deci si peste 13 ani, sa spunem, poate invoca nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare a uscatoriei sau a altei parti comune. Si este firesc sa fie asa...uscatoria este destinata uscarii rufelor...si mai mult, este destinata sa fie coproprietate fortata...poate cineva vrea sa o foloseasca vreodata ca uscatorie.
la fel...si cu problema instrainarii plafonului blocului in scopul construirii de mansarde, adevarate noi etaje ale blocului, in scop de vanzare, instrainare ca locuinte...este vorba despre o operatiune lovita de nulitate absoluta.
Se poate angaja raspunderea penala a administratorului, a presedintelui de asociatie...pentru gestiune frauduloasa...si mai sunt si altele...
Sper sa se inteleaga foarte clar ca daca in practica se intampla pe dos decat am spus eu aici asta nu inseamna ca este vorba despre ceva legal...nici pe de parte, inseamna ca daca mansardele stau in picioare, daca instrainarile cotei parti fortate stau in picioare...asta se intampla pentru ca INCA NIMENI NU A ATACAT IN INSTANTA ACESTE ACTE LOVITE DE NULITATE ABSOLUTE...CUM AM SPUS...ORICAND, SE POATE INVOCA NULITATEA ABSOLUTA SI DE CATRE ORICINE CARE JUSTIFICA UN INTERES IN SENS PROCESUAL CIVIL.
Iar primariile care acorda aceste autorizatii de construire a mansardelor...o fac intr un domeniu unde asa ceva este stiut ca nu este posibil din capul locului...dar se inchid ochii...creandu se o situatie patologica pentru proprietarii actuali care nu si dau acordul si pentru viitori proprietari care nu ar fi de acord...practic, este ceva profund ilegal...se intra in spatiul intim al persoanei prin incalcarea perfida a proprietatii asupra bunului cel mai de pret al romanului: locuinta. Se incalca protocolul aditional la CEDO, art. 1 referitor la protectia proprietatii...omul este pus intr o situatie foarte grea din punct de vedere al posibilitatii efective de a si apara proprietatea. Dar se vor gasi...asa cum s a spus oameni cu rabdare si posibilitati intelectuale si financiare.
Orice teorie potrivit careia ar fi admisibile asemenea instrainari...sunt absolut ridicole si fac decat sa arate gradul scazut de pregatire juridica, lipsa oricaror cunostinte minime, de baza, in domeniul dreptului civil.
Ma bucur ca cineva a mai reluat acest subiect atat de important poate pentru multi care se afla in situatia mea, da, e mare pacat ca se intampa in "practica instantelor" vanzari de uscatori cu votul a 51+1 din locatari, nu e corect, fiind o cooproprietate comuna, fortata, perpetua...consider si eu ca ar trebui RESPINSA o astfel de actiune, insa in judetul Satu Mare sunt vandute aproape toate uscatoriile de la parterul blocurilor chiar si fara acordul tuturor proprietarilor de drept.
Si acum va intreb pe Dvs., o speta : acum cand se platesc impozitele, pe acest spatiu de uscatorie vanduta cu tot felul de contracte false si nefiind intabulata pe noul proprietar, deoarece EU nu mi-am dat acordul vanzarii coopropretatii si uscatoria in contiunare de 4 ani este folosita numai de acea persoana, CINE PLATESTE IMPOZITUL ? Cu siguranta avand 2 pereti din apartamentul care este lipit de aceasta uscatorie, PROBABIL ESTE SOCOTIT IN IMPOZITUL PE CARE EU IL PLATESC ! Respectiva vecina cum poate sa-si plateasca impozitul daca nu este intabulata ? CUM POT VERIFICA ACEST LUCRU ? Oricum la CF nu este intabulata, insa numai ea are cheie si o foloseste, restul nu mai au dreptul fiindca cotele lor au fost cumparate doar COTELE MELE au ramas nevandute, pot solicita o cheie de la uscatorie ? pot avea unele pretentii ? ori cota ramasa e prea mica ?... Isi va putea intabula aceasta uscatorie fara acordul meu ? ASTEPT PARERI DE LA DVS.
DIN CATE VAD, dvs nu aveti proprietatea termenilor pe care ii folositi...o tot tineti cu alece ziduri...
ei...aflati ca proprietate comuna fortata perpetua inseamna ca toti cei din bloc, deci toti propriietarii au un drept asupra structurii de rezistenta, spre ex. Adica in fiecare molecula, atom, electron, dreptul dvs. se intalneste "cap in cap " cu dreptul celorlalti...astfel incat nu se poate face o impartire, o partajare, pentru ca nu poti imparti si utiliza fiecare atom. Da?
acele ziduri, in masura in care sunt ziduri de rezistenta sunt ale tuturor...ati inteles?
dvs. puteti sa dati in judecata pe acea doamna si asociatia de proprietari si sa solicitati sa lase uscatoria pentru destinatia sa de uscatorie, astfel incat oricne sa o poata folosi. ASTA ESTE TOT CE PUTETI FACE...RESTUL, E CANCAN. ADICA...NU PUTETI SA O LUATI DE LA EA PENTRU A O AVEA DVS. INTELEGETI? PENTRU CA SINGURA SOLUTIE LEGALA ESTE ACEEA CA USCATORIA SA FOLOSEASCA CA SPATIU COMUN ACCESIBIL TUTUROR.
Nu am pregatire juridica, dar din cate stiu, s- ar putea scoate in prealabil uscatorul din proprietatea indiviza, cu scimbare de destinatie, urmand a se recalcula cota indiviza. Evident, cu acordul tuturor proprietarilor.