avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc

Buna ziua!

Va prezint in continuare o situatie parca tipic romaneasca din repertoriul “Ca la noi, la nimeni” X-(:

in decembrie 2007 am cumparat apartamentul in care locuiesc si in prezent. De la acelasi proprietar am cumparat si o uscatorie care dansul si-a insusit-o de la proprietarii de apartamente din blocul in care locuiesc, printr-un contract de vanzare/cumparare.

Detaliul care doresc sa vi-l aduc in vedere, din acest contract de vanzare/cumparare se refera la faptul ca, in contrapartida, fostul proprietar se obliga sa construiasca un acoperis pe bloc. Lucru care, bineanteles nu s-a intamplat...X-(

Motivul pentru care am facut aceasta introducere este ca in momentul de fata mie imi ploua in apartament ca in pestera si nu stiu pe cine sa iau de gat. :foottap:

Am discutat cu presedintele asociatiei de proprietari de care apartin si acesta m-a lamurit cat poate sa lamureasca un instructor de balet o vaca, sa ia lectii de la el.
Dupa puterea de gandire a materiei mele cenusii, vanzarea partii de proprietate asupra unei uscatorii e una si vanzarea partii de proprietate din acoperis, pentru ca bizonu’ de fost proprietar sa poata construi acoperisul, e cu totul altceva.

Pe scurt, as dori sa stiu ce as putea face ca sa nu suport in totalitate costurile de construire a unui acoperis, ci ca si asociatia, prin membrii sai care locuiesc in bloc cu mine, sa participe cu cota parte.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:32, 20 Octombrie 2009
daca fostul proprietar nu s-ar fi obligat , ca in schimbul cedarii de catre vecini a uscatoriei , el sa construiasca un acoperis nou, cert ,toti proprietarii de apartamente di n bloc ar fi avut obligatia sa contribuie in cote egale la construirea acoperisului. Insa, devreme ce vechiul proprietar nu si-a respectat obligatia ,nu cumva ati preluat-o dvs.? faceti altfel atunci. Dati-le inapoi uscatoria , iar ei vor participa la constructia acoperisului. Teoretic, asa este ,cum spuneti, toti trebuie sa suporte reparatiile partilor aflate in coproprietate , partile comune ale imobilului, insa aici , nu stiu ce sa spun ... oamenii stiu ca nu mai au uscatorie si pe deasupra mai platesc si bani pentru acoperis?
claudiu.toncean a scris:

Pe scurt, as dori sa stiu ce as putea face ca sa nu suport in totalitate costurile de construire a unui acoperis, ci ca si asociatia, prin membrii sai care locuiesc in bloc cu mine, sa participe cu cota parte.

Apartamentul si uscatorul le-ati cumparat cu prin acelasi contract sau prin contracte distincte? Pe contract aveti pret separat pentru uscator?
Vedeti ca in contract sunt stipulate cateva prevederi printre care si faptul ca vanzatorul garanteaza ca proprietatea respectiva nu este grevata de obligatii, etc.
Presupun ca vanzatorul nu va adus la cunostinta de obligatiile lui referitor la reparatia sau construirea acoperisului. Cu toate ca legea e clara si spune ca trebuia sa solicite la asociatie eliberarea unei adeverinte, necesara la notar, din care sa reiasa ca vanzatorul nu are datorii. Asa ca, incercati cu un avocat sa va folositi de ceea ce scrie in contractul de vanzare-cumparare si actionati impotriva vanzatorului in justitie. El a incasat banii pentru uscator, asa ca este dator cu acoperisul. Daca va dadea uscatorul fara bani trebuia sa faceti dv acoperisul sau sa cedati uscatorul.
Vedeti ce scrie in contract si reveniti sa ne spuneti.
Bineinteles ca nu mai doreste nimeni uscatoria inapoi, deoarece prin cedarea partilor de proprietate a fiecarui locatar, s-au cam spalat pe maini de responsabilitatea de a contribui la constructia unui acoperis.

Adica au iesit mult mai "ieftin" prin cedarea uscatoriei decat daca ar fi trebuit sa cotizeze fiecare pentru acoperis.
adriantot a scris:

claudiu.toncean a scris:

Apartamentul si uscatorul le-ati cumparat cu prin acelasi contract sau prin contracte distincte? Pe contract aveti pret separat pentru uscator?
Vedeti ca in contract sunt stipulate cateva prevederi printre care si faptul ca vanzatorul garanteaza ca proprietatea respectiva nu este grevata de obligatii, etc.
Presupun ca vanzatorul nu va adus la cunostinta de obligatiile lui referitor la reparatia sau construirea acoperisului. Cu toate ca legea e clara si spune ca trebuia sa solicite la asociatie eliberarea unei adeverinte, necesara la notar, din care sa reiasa ca vanzatorul nu are datorii. Asa ca, incercati cu un avocat sa va folositi de ceea ce scrie in contractul de vanzare-cumparare si actionati impotriva vanzatorului in justitie. El a incasat banii pentru uscator, asa ca este dator cu acoperisul. Daca va dadea uscatorul fara bani trebuia sa faceti dv acoperisul sau sa cedati uscatorul.
Vedeti ce scrie in contract si reveniti sa ne spuneti.

Apartamentul a fost cumparat prin contract separat de uscatorie. Pretul stipulat in contractul pentru uscatorie este fictiv, pentru ca nu am platit nimic pentru acel spatiu.

Referitor la acea adeverinta despre care vorbiti, din cate retin, a existat una din care rezulta ca vanzatorul apartamentului si implicit al uscatoriei, nu are niciun fel de datorie sau restanta.

Rezulta ca, din ce spuneti dvs. si totodata d-na Margu, eu am cam "muscat-o" la faza asta si in necunostinta de cauza sunt dator cu una bucata acoperis!

Asta e... daca n-am deschis ochii, acum deschid punga!

Va mutumesc amandurora!
Mai aveti o sansa, mica ce-i drept, dar e!
Sa vindeti uscatoria grevata de datoria de a face acoperisul. E pe contract separat, deci se poate vinde.... si nu neaparat locatarilor din bloc. Fiind a Dv. o puteti vinde oricarui tert ...si din Honolullu.
Scapati de pacostea uscatoriei, sarcina de a face acoperisul revine noului proprietar al uscatoriei (care o poate folosi in multe scopuri dintre care unele destul de profitabile) si Dv. va indreptati pretentiile de reparatie a acoperisului catre asociatie, iar aceasta la randul ei catre tertul care a cumparat uscatoria.
.....................
Ideea e ca va ploua in casa....si vina asta va cam apartine pentru ca ati cam asteptat sa se intample necazul cu ploaia, in loc sa va fi intrebati din timp ce e cu uscatoria, ce e cu acoperisul ?
.....................
Ca la noi la nimenea....este expresia arbitrariului, a vazutului numai cat varful nasului si a lacomiei precare a locatarilor din bloc care pentru un pumn de arginti si-au calcat in picioare propriul arbitru de a decide. Numai ca a venit unul mai destept ca ei si i-a dus de guler la notar sa-si vanda bucatica. Au scapat ieftin pentru ca in uscatorie nu s-a intamplat nimic grav, dar daca va puneti mintea si vindeti apartamentul si va mutati....si apoi vindeti si uscatoria si li-l bagati "pe necuratul" acolo, in uscatorie, vor regreta amarnic pumnul de arginti!!!
..................
Este motivul pentru care am pledat intotdeauna pentru votul unanim pentru actiuni ireversibile sau care pot deveni ireversibile si....in principal pentru pastrarea in deplina stare de functiune a spatiului comun. In cel mai rau caz inchiriat pe termen clar si mic, pentru a fi revocat cu usurinta un asemenea contract de inchiriere.
Vanzarea din proprietatea comuna este o prosteala,
ca la noi la nimenea
, asa cum bine ziceti.
.......................
Vanzarea uscatoriei mai inainte v-ar putea rezolva o parte din problema avansului pentru o noua locuita....;) :console:
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Vindere uscator blok colocatar colocatar suntem 14 apartamente pe scara ,la parter avem un uscator de blok,vecinul de la parter detine 2 apartamente ,unul dintre apartamente invecinanduse cu uscatorul ... (vezi toată discuția)
Vanzare cota indiviza a proprietarilor catre un singur proprietar poppsq poppsq Detin in proprietate un apartament cu 2 camere intr-un bloc de locuinte cu 2 scari si 15 apart pe scara construit in 1986. Blocul are Asociatie de Locatari ... (vezi toată discuția)
Folosirea uscatorului fara participarea locatarilor la acoperirea blocului deea_0402 deea_0402 Buna ziua, am o problema cu locatarii de pe scara privind folosirea uscatorului. Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc cu patru etaje, iar in urma cu 16 ani am ... (vezi toată discuția)