avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare cota indiviza a proprietarilor catre un singur ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare cota indiviza a proprietarilor catre un singur proprietar

Detin in proprietate un apartament cu 2 camere intr-un bloc de locuinte cu 2 scari si 15 apart pe scara construit in 1986. Blocul are Asociatie de Locatari (deci nu de proprietari). Apartamentul meu de 2 camere, achizitionat in 2005, are inglobat in cadrul lui fosta uscatorie a blocului. Fostul proprietar a reusit sa faca acest lucru in anii 90 zidind usa de acces din scara si deschizand acces din cadrul apartamentului. Legenda urbana a blocului spune ca a realizat acest lucru cu acordul verbal al locatarilor de atunci. In actele de vanzare cumparare eu am achizitionat un apart de 2 camere de 50mp dar in realitate am la dispozitie 3 camere de 65mp. Fosta uscatorie de 15mp o folosesc pentru ca face parte integranta din apartament si a beneficiat de toate imbunatatirile aduse de mine apartamentului (termopan, parchet, termostat, calorifer etc). Neavand acte de proprietate pe respectiva camera nu am achizitionat si mobila si o folosesc ca pe o magazie de 5 ani.

Intentia mea a fost sa achizitionez si a 3-a camera si sa o inglobez in actul casei astfel incat sa am in acte un apartament de 3 camere. Mi s-a explicat la un moment dat ca pentru a achizitiona a 3 camera trebuie sa am acordul TUTUROR proprietarilor din bloc de la ambele scari. Deasemeni trebuie sa fac act de vanzare cumparare cu fiecare in parte sau ca toti trebuie sa vina la notar. Asta pentru ca proprietarii de apartamente sunt grupati in asociatie de Locatari si NU de proprietari si trebuie sa isi exprime acordul pentru vanzarea unei parti din cota indiviza a blocului.

Care este calea corecta si simpla pentru achizitionarea fostei uscatorii si aditionarea ei in cadrul apartamentului?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:03, 3 Ianuarie 2011
E destul de bine cum stiti numai ca.....
- nu trebuie acordul tuturor proprietarilr, ci numai al celor de la scara dv. intrucat proprietatea comuna este structurata si divizibila pe scari, astfel incat pe un proprietar de la scara cealalta nu-l intereseaza ce se intampla cu proprietatea comuna din scara dv. si atata timp cat scara dv. se poate organiza singura intr-o asociatie de proprietari, nu neaparat impreuna cu cealalta scara.
- ca sa cumparati acel spatiu va trebuie acordul tuturor proprietarilor din scara pentru ca in acel spatiu fiecare isi are o cota-parte indiviza, deci va trebui sa va vanda aceasta bucatica de spatiu cu acte in regula, la notar.
Asociatia de proprietari nu este interesata direct in aceasta tranzactie intrucat asemenea asociatie nu este proprietara spatiului, ea facand doar diligentele necesare intre proprietarii vanzatori si proprietarul cumparator, punandu-i fata in fata intr-o adunare generala. E singura contributie pe care ar avea-o in calitate de gestionar al proprietatii comune. Dar cum nu exista o asemenea asociatie de proprietari, atunci umblati singur pe la vecinii dv. sa mearga la notar.

Pentru o mai buna cunoastere situatiei, e bine sa va adresati si serviciului locativ al primariei care a efectuat vanzarea apartamentelor ! Daca situatia dureaza de multi ani, exista probabilitatea ca valoarea uscatoriei sa nu fi fost luata in calcul la repartizarea valorii spatiilor comune asupra totalului spatiului locuibil pentru calcularea valorii mp. locuibil .
In cazul in care nu este repartizat, ar trebui sa figureze in patrimoniul primariei......
Cum sa apartina primariei daca la vanzarea apartamentelor s-a vandut si proprietatea comuna prin cota-parte indiviza fiecarui proprietar?
Primaria nu mai are niciun mmp de proprietate in bloc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate asupra unui spatiu comun dintr-un bloc de locuinte bcpi.in bcpi.in sunt proprietarul unui apartament de la parterul unui bloc cu patru etaje. la parter se afla si un spatiu numit \"uscator\". acest spatiu se afla lipit de un ... (vezi toată discuția)
Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)