Am incheiat un precontract de vanzare cumparare , in calitate de vanzator , ptr un apartament de 3 camere cu client ce cumpara prin "prima casa"
Precontractul s-a incheiat inainte de a se evalua apartamentul.Am stabilit un pret de vanzare de 50.000 euro.Cumparatorul m-a atentionat ca in situatia in care evalurea va fi mai slaba de 50.000 euro, doreste sa rediscutam pretul, dar acest lucru nu e stipulat in precontract.
.Am primit un avans de 3000 euro.
S-a facut evaluarea (de catre evaluatorul bancii) si casa a fost estimata la 56000 euro.
In acest context am cerut cumparatorului sa crestem pretul de vanzare la valoarea de evaluare,dar acesta refuza Precontractul prevede ca in cazul in care refuz vanzarea trebuie sa dau cumparatorului dublul avansului
Intrebarea mea este:Exista un temei legal prin care sa returnez cumparatorului doar avansul primit si nu dublul avansului, avand in vedere ca si cumparatorul refuza sa achite pretul stabilit de evaluator.Poate fi considerata vina comuna ?
Daca s-a stipulat aceasta situatie in antecontract, da.
Daca in antecontract s-au mentionat clauze privind "prima casa," puteti face referire in instanta la aceste conditii privind finalizarea contractului.
Daca puteti dovedi ca acest contract nu se poate incheia din vina cumparatorului, iarasi puteti avea castig de cauza in instanta.
Consultati un avocat.
Daca promitentul cumparator solicita prin cererea de rezolutiune a antecontractului de vanzare-cumparare si plata avansului dublat, instanta va aprecia si va dispune pe cale de consecinta! Este dreptul reclamantului sa ceara ceva legal!
Precontract
mihaela.tasulea
Cum functioneaza promisiunea de vanzare din precontract? Daca eu ca cumparator nu vreau sa renunt la cumpararea imobilului, vanzatorul trebuie sa ma dea in ... (vezi toată discuția)