avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legislatie asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legislatie asociatie de proprietari

adunarea generala a asociatiei de proprietari poate aproba repartitia unor cheltuieli care in mod legal se fac pe nr. de persoane in modalitate de plata pe apartament?
o persoana care isi desfasoara activitatea firmei in propriul apartament, activitate care implica un trafic foarte mare al unor persoane, poate fi pus sa plateasca in plus la cheltuielile de curatenie ale blocului?
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 13:09, 28 Iunie 2010
Adunarea Generala a unei asociatii de proprietari/locatari poate lua orice decizie, chiar contrara legii. Daca in termen de 45 de zile nu este contestata de nimeni in instanta, acea hotarare devine "legea blocului".
nu cred ca exista ,, legea blocului,, ptr ca ptr orice incalcare de Lege presedintele, adminstratorul, cenzorul si comitetul executiv primesc amenzi usturatoare.
dar ma contrazic inca cu presedintele de asociatie care zice ca trebuie strans fondul de rulment iar eu zic ca daca proprietarii refuza sa-l plateasca ( acesta nu s-a discutat in adunarea generala) nu-i putem obliga. ce credeti e obligatoriu de platit sau nu?
@dalamiros,
Mai concret, ce cheltuieli au fost repartizate pe apartamente si ar fi trebuit repartizate pe numar ce persoane?
Persoanele juridica care sunt in asociatie incheie conventii cu asociatia. Prin aceste conventii se stabilesc si cheltuielile suplimentare ce se suporta de catre persoanele juridice, in functie de clienti sau de personalul angajat care-si desfasoara activitatea acolo.

@ema pascalin,
Pai daca presedintele si celalti enumerati au incalcat legea, amendati-i!!!
Constituirea fondului de rulment este obligatorie si conform legii se pot calcula penalizari pentru neplata acestuia la termenele stabilite ca pentru orice cote de intretinere restante.
In Adunarea generala a proprietarilor se poate hotari orice in afara de ceea ce deja este stipulat in lege.

Contestarea de 45 de zile, stipulata in lege, se refera la hotarari pe care unii proprietari le iau in dauna altora, dar care hotarari nu schimba prevederile unei legi, acele hotarari s-ar referi la actiuni necuprinse in textul legii, de ex: se hotaraste sa se zugraveasca scara si sa se stranga toti banii o data. Unii proprietari pot contesta acesta hotarare pe motiv ca scara s-a mai zugravit acum un an si ca sunt necesare alte lucrari...... ceva de genul acesta

Prevederile unei legi - 230/2007 si HG 1588/2007 - nu pot fi modificate de nicio adunare generala, asa cum nici statutul nu poate avea prevederi contrare legii, pentru ca n-ar fi acceptat la judecatorie, la infiintarea asociatiei.

Altfel s-ar crea haos, fiecare adunare adunare generala si-ar face propria lege si puterea judecatoreasca n-ar mai putea judeca nimic.
Exact. Hotararile AG si ale comitetului nu pot incalca legea, dar o pot completa sau interpreta acolo unde se poate (si nu-s putine situatiile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarari in adunarea generala care incalca legea (???) anigb2 anigb2 Buna dimineata, As dori sa stiu daca este corect ca la Adunarea Generala sa se hotarasca sa se calculeze toate cheltuielile lunare pe persoane si ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune asociatie Ovi789 Ovi789 Buna ziua, As vrea o clarificare la problema de mai jos, am citit multe topicuri inclusiv articolul publicat de dvs, pe site. Vreau sa ma conving ca am ... (vezi toată discuția)
Principiul majoritatii simovi simovi Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de ... (vezi toată discuția)