avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Principiul majoritatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Principiul majoritatii

Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de incalzire, apa calda, cu tevi de cupru. S-a mai hotart ca aceasta lucrare va costa 1200 de lei de apartament si se va plati intr-o singura transa odata cu achitarea cheltuielilor, peste 2 saptamani. Este legala aceasta procedura, tinand cont ca eu tocmai mi-am achizitionat biletele de concediu pentru inceputul lui septembrie, iar pentru mijlocul lui septembrie sunt programat la o interventie chirirgicala ( ligamente genunchi). O alta problema e ca eu in primavara am zugravit tot apartamentul si mi-e groaza sa ma gandesc ce o sa-mi faca odata cu schimbarea acelor tevi, care mai trec si prin pereti pe anumite portiuni.
Mentionez ca actualele tevi nu-mi provoaca nici o neplacere sau disconfort, fiind perfect functionale.
Legal vorbind, care sunt optiunile mele, presedintele blocului comunicandu-mi ca nu am de ales, in acest caz actionand "principiul majoritatii" si ca toti proprietarii implicati au fost deja de acord.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:43, 1 Septembrie 2010
Principiul este corect aplicat.
Problema Dv. este ca nu puteti sa platiti deodata aceasta suma si vi se poate raspunde de oricine numai ca parere personala.

Decizia de a schimba tevile nu este in sine gresita, dar mie mi se pare aberant sa pui oamenii sa plateasca o asemenea suma deodata, tinand cont ca suma nu e chiar mica si ca fiecare are probleme de familie, personale, unele de neamanat sau de nerezolvat.
Asociatia ar fi trebuit sa aiba un fond de reparatii care sa acopere in mare parte aceasta lucrare, fond adunat in timp, din sume lunare mici pe care proprietarii le puteau achita mult mai usor decat aceasta suma care vi se cere acum.
Exista acest fond de reparatii? Ati contribuit inainte la acest fond?
Daca nu exista, nu este vina proprietarilor ca presedintele si comitetul nu au constituit acest fond, de altfel obligatoriu de constituit prin legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.

In consecinta eu va sfatuiesc sa faceti o cerere scrisa catre presedinte in care mentionati ca acceptati sa platiti aceasta suma, dar nu aveti posibilitatea sa o dati pe toata o data si ca doriti sa vi se faca o esalonare a acestei sume in rate lunare, amintind in aceasta cerere ca asociatia, pentru asemenea lucrari, era obligata sa aiba un fond de reparatii si conducerea asociatiei era obligata sa-l constituie din timp.
Cererea sa fie facuta in 2 exemplare, cel care va ramane sa fie inregistrat, semnat si stampilat de presedinte ca dovada ca a luat la cunostinta cererea Dv.

Faptul ca o sa vi se strice in casa din cauza acestei lucrari, deja este problema Dv. care trebuie sa fi avut in vedere si acest aspect atunci cand v-ati amenajat casa....sa va fi pastrat ceva faianta, gresie pentru eventuale stricaciuni. Niciodata nu puteti fi sigur ca nu veti avea asemenea situatii atata timp cat locuiti la bloc si prin apartament va trec tevi comune.
Ultima modificare: Duminică, 15 August 2010
elga50, moderator
Exista acest fond de reparatii la care bineinteles am contribuit si eu, dar dupa cate am inteles acesta se pastreaza pentru izolarea exterioara a blocului.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2010
simovi, utilizator
Oricum ar fi, faceti totusi cerere pentru esalonarea acestei cote la fondul de reparatii.

Parerea mea personala de administrator e ca inlocuirea tevilor, daca se doreste sa se faca acum, se putea face cu bani din fondul de reparatii, urmand ca in cateva luni sa se reconstituie suma initiala a fondului de reparatii. Oricum, izolarea, banuiesc, ca nu o veti face acum, daca se gandesc la programul national de reabilitare termica a blocurilor, intrucat acest program este suspendat.
Revin la subiect cu unele intrebari.
1. Principiul majoritatii se aplica la ce trebuie sa fac in apartament sau CU CINE trebuie sa fac ? Adica, mai exact, sa zicem ca eu as fi de acord sa schimb tevile respective din apartament, dar nu vreau sa fac aceasta lucrare cu firma agreata de asociatie, fiindca am o cunostiinta care mi-a oferit un discount consistent si o esalonare convenabila daca fac aceeasi lucrare cu firma lui.
2. In toamna oricum am de gand sa-mi dotez apartamentul cu centrala proprie, deci sa ma debransez. Investitia in coloana comuna de apa calda-incalzire devenind astfel total inutila pentru mine. Ce optiuni am ?
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
simovi, utilizator
Tevile verticale din apartamentul Dv. sunt inlocuite in cadrul lucrarii de ansamblu, deci va face lucrarea firma care a fost angajata de comitetul executiv, iar cheltuiala Dv. va fi calculata in functie de cota-parte indiviza ca la toti proprietarii.

Ba va intereseaza acele tevi de caldura pentru ca la calculul caldurii veti plati partea comuna din factura de caldura, chiar daca veti avea CT.

Alte discuții în legătură

Afisarea hotaririi adunarii generale ContSters241026 ContSters241026 Niciodata Comitetul Executiv sau Adunarea Generala a As.De Proprietari a blocului in care locuiesc NU AU AFISAT la loc vizibil HOTARARILE LUATE DE ... (vezi toată discuția)
Legea asociatiei de proprietari ContSters424661 ContSters424661 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc vechi de 10 etaje, doua scari si 88 apartamente, in aprilie anul trecut,printr-o sedinta de bloc cu 15 locatari (mai ... (vezi toată discuția)
Majoritatea decide? arsenik33 arsenik33 Asociatia de proprietari a hotarat sa supuna la vot schimbarea tevilor. Rezultatul a fost ca mai mult de jumatate dintre locatari doresc acest lucru. Toate ... (vezi toată discuția)