avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea asociatiei de proprietari

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc vechi de 10 etaje, doua scari si 88 apartamente, in aprilie anul trecut,printr-o sedinta de bloc cu 15 locatari (mai putini dar atat au fost trecuti pe procesul verbal) s-a stabilit ca avem nevoie de lifturi noi si sa dam fiecare apartament cate 100 lei timp de 18 luni.
lucrarea urma sa inceapa la unul din lifturi (pe scara B nu pe scara A ) in luna august, dar care a inceput in cele din urma in ianuarie anul acesta
prin urmare vreau sa stiu ce temei legal au sa ceara aceste sume si cum ne pot obliga sa platim aceasta suma
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:15, 16 Martie 2017
Pai v-ati obligat singuri prin hotararea ce ati luat-o impreuna. Legea 230/2007 prevede ca proprietarii pot hotari in adunarea generala asemenea investitii.
Sa intelegem ca locuiti pe scara A?

ce temei legal au sa ceara aceste sume


Art. 34- L230/2007
(1) Administrarea, intretinerea, investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari.

Art. 45-
(1) Anul fiscal al asociatiei de proprietari este anul calendaristic.
(2) Inainte de inceputul urmatorului an fiscal si pentru fiecare an fiscal ce urmeaza, comitetul executiv va pregati si va prezenta proprietarilor in adunarea generala un buget anual de venituri si cheltuieli, suficient pentru a acoperi cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv fondurile necesare organizarii si functionarii acesteia.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.

Art. 43-HG1588/2007
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

cum ne pot obliga sa platim aceasta suma


Art. 46- L230/2007
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
Andreea_ct a scris:


ce temei legal au sa ceara aceste sume si cum ne pot obliga sa platim aceasta suma

Conform dispozitii in vigoare hotararile adunarii generale sunt obligatorii pentru toti proprietarii
Referitor la procedura de obligare achitare sume ,aceasta este prevazuta de disp 49,50 si 51 din L nr 230/2007,respectiv initial aplicarea de penalitati la sumele cu titlu de restanta neachitate in termenul stabilit si ulterior actionarea in instanta concomitent cu instituirea privilegiului imobiliar

adunarea generala a fost facuta cu 15 persoane, legea asociatiei nu spune ca hotararile se iau in urma votului a 50%+ 1 din membrii? asta ma intereseaza cel mai bun sa stiu
Da, locuiesc pe scara A si explicatia a fost ca se incepe cu scara B pentru ca cel care a numerotat scarile in 1963 a fost beat si a gresit ordinea
iar o varianta mai serios a fost ca liftul de pe scara B are mai multe ore de functionare desi cel de pe scara A e zilnic blocat si bagat in reparatii (pe care le platim noi, logic)
Ultima modificare: Joi, 16 Martie 2017
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum putem forta presedintele asociatiei de proprietari sa schimbam liftul? Daaliana Daaliana Cum putem forta presedintele asociatiei de proprietari sa schimbam liftul? Bani avem. Si chiar daca nu ar fi toti, firma spune ca se poate plati si in rate. ... (vezi toată discuția)
Adunare generala statutara utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Daca o asociatie de proprietari este constituita pentru 3 scari de bloc, 2 cu cate 20 membri si una cu 10 membri, hotararile Adunarii Generale sunt ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca la sedinte nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? stanciu4444 stanciu4444 Ce se intampla daca la sedintele de bloc nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? De exemplu pentru luarea unor decizii cum ar fi: reparatii capitale, ... (vezi toată discuția)