avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Principiul majoritatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Principiul majoritatii

Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de incalzire, apa calda, cu tevi de cupru. S-a mai hotart ca aceasta lucrare va costa 1200 de lei de apartament si se va plati intr-o singura transa odata cu achitarea cheltuielilor, peste 2 saptamani. Este legala aceasta procedura, tinand cont ca eu tocmai mi-am achizitionat biletele de concediu pentru inceputul lui septembrie, iar pentru mijlocul lui septembrie sunt programat la o interventie chirirgicala ( ligamente genunchi). O alta problema e ca eu in primavara am zugravit tot apartamentul si mi-e groaza sa ma gandesc ce o sa-mi faca odata cu schimbarea acelor tevi, care mai trec si prin pereti pe anumite portiuni.
Mentionez ca actualele tevi nu-mi provoaca nici o neplacere sau disconfort, fiind perfect functionale.
Legal vorbind, care sunt optiunile mele, presedintele blocului comunicandu-mi ca nu am de ales, in acest caz actionand "principiul majoritatii" si ca toti proprietarii implicati au fost deja de acord.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:43, 1 Septembrie 2010
Revin:
Deci cererea o facem cu specificarea lucrarii ce dorim sa efectuam (panta, un sifon in subsol putem pune la scurgere m-au sfatuit cei de la IGO ) si cu minim 50%+1 semnaturi a proprietarilor de pe scara (7 din 12 sau 8-9 din 15 daca punem la socoteala si cele 3 spatii comerciale de la parterul blocului, suntem un bloc cu parter care are 3 spatii comerciale si 4 niveluri cu 3 apartamente pe nivel deci 4*3=12+ cele 3 spatii de la parter=15).
Intrebari:
-CINE IA HOTARAREA DE APROBARE A CEREII/LUCRARII NOASTRE? COMITETUL EXECUTIV AL ASOCIATIEI, ADMINISTRATORUL, PRESEDINTELE, ADUNAREA GENERALA A ASOCIATIEI SAU CINE?
CATE SEMNATURI TREBUIE SA ADUN PE CERERE 8 SAU 9 DIN 15? ASTA DACA PUNEM LA SOCOTEALA SI CELE 3 SPATII COMERCIALE! LEGAL PLATESC SI ACESTE SPATII?
-IN CATE RATE LUNARE NE POT PUNE IN INTRETINERE PLATA COTEI PARTE/APARTAMENT DIN LUCRARE?
1. Comitetul executiv al asociatiei, presedintele....fiind o lucrare de urgenta.
2. 50% + 1 din 15 proprietati inseamna cel putin 8 semnaturi, dar astea le strangeti mai mult pentru impresionarea presedintelui decat ca ar fi necesare. Asa cum v-a spus si @adriantot comitetul executiv trebuie sa se ingrijeasca de buna functionare a cladirii
3. In cate rate puteti negocia. Lucrarea nu este din cale-afara de costisitoare, asa ca eu va sfatuiesc s-o platiti repede, pana nu incepe sezonul rece.

Pentru viitor ar trebui sa puneti problema la comitetul executiv sa desparta fondul de reparatii pe scari, astfel incat fiecare scara sa se poata gospodari cum doreste, poate sa isi stranga mai mult la fondul de reparatii...sau poate sa nu-si mai dea banii inapoi pe reparatii, dar sa stranga fondul de reparatii in rate mici care sa nu apese prea mult pe bugetul proprietarilor......
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
elga50, moderator
Revin la subiect cu urmatoarele. Astazi am vorbit foarte scurt cu administratorul care m-a anuntat ca poimaine va fi o sedinta in care se va hotari ce si cum in legatura cu montarea acestor tevi si cu repararea subsolului (de asta nu stiam). Se pare ca cheltuielile pentru subsol var fi suportate din fondul de rulment, urmand ca schimbarea tevilor sa se faca cu banii jos de la proprietari.
Multumita D-voastra, celor care mi-ati raspuns pe forum mi-am pus la punct tactica pe care o voi folosi la sedinta, deoarece , repet, eu nu vreau sa-mi schimb tevile.
Voi incepe prin a solicita procesul-verbal de la sedinta anterioara, la care eu n-am participat, pentru a vedea daca, intr-adevar a existat o majoritate in cazul adoptarii respectivei hotarari. Apoi voi cere explicatii presedintelui de bloc si administratorului despre faptul ca nu s-a afisat la avizierul blocului respectiva hotarare. Dupa care le voi comunica faptul ca am dreptul legal ca in 45 de zile sa contest respectiva hotarare in instanta, deci in aceste 45 zile (incepand din momentul in care Hotararea va fi afisata la avizier) nu sunt obligat legal la nici o plata.
Va rog doar daca aveti amabilitatea sa-mi spuneti urmatoarele, daca se poate cu specificarea legii respective :
1. Este obligat prin lege administratorul sa afiseze toate hotararile la avizierul blocului ?
2. Am dreptul la 45 de zile in care pot contesta hotararea ? Si daca da, de cand incepe numaratoarea acestor 45 de zile ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
simovi, utilizator
simovi a scris:
1. Este obligat prin lege administratorul sa afiseze toate hotararile la avizierul blocului ?
2. Am dreptul la 45 de zile in care pot contesta hotararea ? Si daca da, de cand incepe numaratoarea acestor 45 de zile ?

Comitetul executiv, in frunte cu presedintele iau decizii si dispun afisarea acestora.
Hotararile se iau in adunarea generala si tot comitetul executiv si presedintele dispun afisarea, publicarea acestora.
Administratorul face ceea ce-i spune presedintele.
Hotararea adunarii generale poate fi contestata in instanta in 45 de zile de la adoptare si nu de la afisare. Dv ca orice proprietar aveti dreptul sa participati la adunarea generala, sa participati la vot si sa cunoasteti hotararile luate imediat.
Afisarea hotararilor se face pentru cei care lipsesc de la adunarea generala prentru a fi informati conform legii.
simovi a scris:

........... Se pare ca cheltuielile pentru subsol var fi suportate din fondul de rulment, urmand ca schimbarea tevilor sa se faca cu banii jos de la proprietari.
.....................
. Dupa care le voi comunica faptul ca am dreptul legal ca in 45 de zile sa contest respectiva hotarare in instanta, deci in aceste 45 zile (incepand din momentul in care Hotararea va fi afisata la avizier) nu sunt obligat legal la nici o plata.
.................


Inca doua precizari:
- lucrarile de modernizare a blocului nu se pot face din fondul de rulment, ci numai din fondul de reparatii (nu stiu daca asta ati vrut sa spuneti!...)
- cu privire la al doilea paragraf citat din mesajul dv. va arat ce scrie in legea 230/2007:

Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Afisarea hotaririi adunarii generale ContSters241026 ContSters241026 Niciodata Comitetul Executiv sau Adunarea Generala a As.De Proprietari a blocului in care locuiesc NU AU AFISAT la loc vizibil HOTARARILE LUATE DE ... (vezi toată discuția)
Legea asociatiei de proprietari ContSters424661 ContSters424661 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc vechi de 10 etaje, doua scari si 88 apartamente, in aprilie anul trecut,printr-o sedinta de bloc cu 15 locatari (mai ... (vezi toată discuția)
Majoritatea decide? arsenik33 arsenik33 Asociatia de proprietari a hotarat sa supuna la vot schimbarea tevilor. Rezultatul a fost ca mai mult de jumatate dintre locatari doresc acest lucru. Toate ... (vezi toată discuția)