Sunt proprietarul unui apartament in Timisoara. La o sedinta a asociatiei de proprietari, la care eu n-am putut participa, s-a hotarat schimbarea tevilor de incalzire, apa calda, cu tevi de cupru. S-a mai hotart ca aceasta lucrare va costa 1200 de lei de apartament si se va plati intr-o singura transa odata cu achitarea cheltuielilor, peste 2 saptamani. Este legala aceasta procedura, tinand cont ca eu tocmai mi-am achizitionat biletele de concediu pentru inceputul lui septembrie, iar pentru mijlocul lui septembrie sunt programat la o interventie chirirgicala ( ligamente genunchi). O alta problema e ca eu in primavara am zugravit tot apartamentul si mi-e groaza sa ma gandesc ce o sa-mi faca odata cu schimbarea acelor tevi, care mai trec si prin pereti pe anumite portiuni.
Mentionez ca actualele tevi nu-mi provoaca nici o neplacere sau disconfort, fiind perfect functionale.
Legal vorbind, care sunt optiunile mele, presedintele blocului comunicandu-mi ca nu am de ales, in acest caz actionand "principiul majoritatii" si ca toti proprietarii implicati au fost deja de acord.
Da domnule, operatiunea se poate face de catre proprietari. Se sapa un sant de lungime corespunzatoare, ajungeti la teva cu pricina, dati panta corespunzatoare scurgerii, puneti teava noua, eventual cu diametru mai mare. Astupati si gata!
daca este nevoie de bani? Da, este nevoie. Cum procedati? De obicei se face o estimare a costurilor si se face propunerea as. prop. sa creeze un fond de reparatii teava de scurgere, cheltuiala respectiva va fi inclusa in urmatoarea lista de plata. cand aveti suma stransa, purcedeti la treaba. Aveti grija cum decontati cheluiala!
Daca asociatia are stransi cate 50 ron/familie de la toate apartamentele si toate imobilele (blocuri, scari) asociatiei, se poate plati din acest fond si apoi imparti la toate apartamentele de pe scara mea, urmand sa fie retinut la intretinere pana la completarea fondului de reparatii (adica pana se strang toti banii cheltuiti cu reparatia)?
Subsolul se umple periodic cu apa, etc deoarece se infunda scurgerea si se revarsa in subsol.
Majoritatea celor de pe scara sunt de acord (de fapt 10 apartamente din 12, deoarece la celelalte 2 apt stau chiriasi si nu are cine-si da acordul)!
Cum procedam cu propunerea catre asociatie? Deoarece de vorbit se vorbeste, dar cu initiativa....
Facem o cerere cu solicitarea noastra catre asociatie, cu indicarea reparatiei, indicarea sursei de plata (fondul de reparatii care exista strans / asociatie) si modalitatii de retinere a sumei platite (de la locatari la calculul intretinerii)?
Trebuie mentionat ca dorim ca asociatia sa se ocupe de lucrare, sa strangem pe cerere cel putin 50%+1 semnaturi de pe scara?
Aspectele de mai sus nu le stiu eu si as dori sa ma lamureasca cineva!
Multumiri
Foarte bine gandit. Asa sa faceti!. In fond nu poate sa coste o avere si apoi, daca lucrarea e bine facuta, nu veti mai avea probleme mult timp. Atentie la panta pana la iesirea spre canal - sa fie cat mai accentuata!
Lucrarea trebuie facuta dar lasati birocratia pentru altii.
Faceti o sesizare catre presedintele asociatiei. Acesta va discuta in comitet, va gasi impreuna cu administratorul, conform legii o firma, va repartiza valoarea lucrarii conform legii pe lista de plata. Daca asociatia are bani (nu conteaza de unde) va efectua lucrarea imediat si va recupera apoi. Daca nu are destui bani va face lucrarea dupa ce incaseaza macar o parte din bani de la proprietari.
Comitetul executiv este obligat sa se ocupe de intretinerea si repartia partilor comune ale blocului si nu-i trebuie acceptul majoritatii proprietarilor.